Transmiterea HIV de la mamă la făt a scăzut de la 40 la sută în 1998 la 2-3 la sută

Publicat: 04 12. 2012, 20:24
Actualizat: 30 07. 2014, 00:22

Managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel, susține că transmiterea HIV de la mamă la făt a scăzut în România de la 40 la sută în 1998 la 2-3 la sută în prezent și spune că obiectivul principal este ca transmiterea acestui virus să scadă până la zero.

„România a făcut un progres extraordinar față de anii 1997-1998, când rata de transmitere de la mamă la făt era de circa 40 la sută, în momentul de față este de 2-3 la sută. Ca să completăm acest progam și să ducem rata de transmitere și mai jos încă din 1998 a fost elaborat un ordin de ministru prin care se oferea testarea HIV a femeii gravide. Lucrurile nu s-au oprit la acest nivel și s-au alocat fonduri pentru reactivi, iar maternitățile au beneficiat de teste rapide”, a afirmat Adrian Streinu-Cercel, marți după-amiază, într-o conferință de presă susținută la Constanța, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a precizat că obiectivul în următorii ani este reducerea transmiterii virusului HIV de la mamă la făt cu încă 1-2 procente.

„Principalul obiectiv pentru următorii doi ani este să scădem transmiterea de la mamă la făt cu încă 1-2 procente, adică să ajungem sub 1 la sută ca orice țară civilizată. Avem aceste resurse și posibilități, motiv pentru care am relansat programul de informare a medicilor obstreticieni și ginecologi pentru că în mâna lor stă această posibilitate de reducere cu încă 1-2 procente. Este un lucru fantastic că România a făcut această scădere și ne propunem să o ducem cât mai aproape de zero. A fi capabili să avem un copil sănătos dintr-o mamă HIV pozitiv eu zic că este ceva cu totul și cu totul fantastic”, a menționat managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș.

El a mai precizat că principala cale de transmitere a virusului HIV rămâne cea pe cale sexuală și că tratamentul pentru un caz nou depistat este de aproximativ 500 de euro pe lună, în timp ce pentru un bolnav care are acest virus de 10-15 ani, dar a fost depistat recent costul tratamentului este de 2.000-2.500 de euro pe lună.

Conform datelor prezentate de Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, de la începutul anului și până la 30 septembrie 2012 au fost depistate alte 543 de cazuri HIV/SIDA la nivel național, iar numărul total al pacienților HIV/SIDA în viață din România depășește 11.000.