Tratamentul privilegiat de care avea parte șeful de la Cimitire în perioada când Oprescu era primar. Anchetatori: „O relație atipic de apropiată”

Publicat: 16 09. 2015, 16:32
Actualizat: 16 09. 2015, 17:31

Anchetatorii DNA arată, în dosarul în care îl cercetează pe Sorin Oprescu pentru fapte de corupție, că primarul avea o „relație atipic de apropiată” atât cu Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, cât și cu fostul său șofer Cristian Stanca.

Potrivit documentelor anchetatorilor obținute de MEDIAFAX, Oprescu „se afișa” peste tot cu Bogdan Cornel Popa și îl trimitea pe acesta la recepții și la evenimente la care nu avea acces.

„Se poate spune că nici notorietatea faptului că Bogdan Cornel Popa și inculpatul Mircea Sorin Oprescu «se afișează» împreună, așa cum a arătat și Florin Șupeală, notorietate confirmată de discuțiile telefonice, din care rezultă că Popa Bogdan Cornel, trimis de primar sau împreună cu acesta, merge la evenimente la care altfel n-ar avea acces (recepții la ambasade, la Palatul Cotroceni, participarea la vizite oficiale în străinătate, cum a fost cea din Statele Unite ale Americii, deși a fost singurul șef de instituție publică din subordinea primarului din delegație și în ciuda faptului că nu pare a exista o logică pentru care directorul administrației cimitirelor și crematoriilor trebuia să fie prezent) nu sunt chestiuni care atrag atenția”, arată procurorii în dosar.

Anchetatorii mai prezintă în dosar și analiza convorbirilor telefonice de la începerea punerii în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică (începutul lunii aprilie 2015), analiză care ar duce spre concluzia că „atât Popa Bogdan Cornel, cât și Stanca Cristian au o relație atipic de apropiată cu inculpatul Oprescu Sorin”.

„Astfel, nu numai că cei doi se duc, împreună sau separat, cel puțin o dată pe săptămână, să discute cu primarul, la biroul acestuia din sediul primăriei și nici faptul că din discuțiile telefonice dintre ei rezultă că își comunică acest lucru, acționând într-un mod concertat, iar adesea discuțiile telefonice între ei sau între unul dintre ei și diverși apropiați denotă că urmează să «introducă» la primar o terță persoană, în condițiile în care persoanele care lucrează în mod obișnuit cu primarul (secretarele acestuia, șoferii) îi tratează ca pe niște apropiați ai inculpatului Oprescu Sorin sunt aspecte ce atrag atenția”, arată anchetatorii.

Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, ar fi cel care cerea și intermedia mita între firmele care doreau contracte din partea instituțiilor publice conduse de el, iar banii ar fi fost împărțiți între el, primarul Sorin Oprescu și directorul economic din Primărie, conform anchetatorilor.

Sorin Oprescu a fost suspendat din funcția de primar general al Capitalei, marți, după decizia definitivă de arestare preventivă. Consiliul General al Municipiului București l-a desemnat pe Ștefănel Marin (UNPR) în funcția de primar interimar.

Edilul șef al Capitalei a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul București, la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, care îl acuză de luare de mită.

Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Sorin Oprescu și judecată în 14 septembrie la Curtea de Apel București, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Magistratul a menținut decizia din 6 septembrie a Tribunalului București, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susținând că în 5 septembrie, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, și cu fostul său șofer Cristian Stanca, zis „Grenadă”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruți de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea și Octavian Alin Petroi, denunțători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoșoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracțională a lui Popa și l-ar fi menținut în funcție, susțin anchetatorii.

În acest dosar au mai fost arestați, în 7 septembrie, de Tribunalul București, Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae și Florin Șupeală, directorul general și respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia, și omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanța a dispus și luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, și pentru Romeo Albu.

Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, ar fi cel care cerea și intermedia mita între firmele care doreau contracte din partea instituțiilor publice conduse de el, iar banii ar fi fost împărțiți între el, primarul Sorin Oprescu și directorul economic din Primărie, conform anchetatorilor.

„Executantul păstra pentru sine între 30 și 33 la sută din profitul brut, diferența de profit reprezenta mită și/sau preț al influenței, după caz, având trei destinații: 10 la sută din valoarea contractului pentru Oprescu Sorin Mircea, ca primar al municipiului București (Primarul), 5 la sută din valoarea contractului pentru Constantinescu Mircea Octavian, director economic în cadrul aparatului primarului municipiului București (Directorul economic), iar restul era mita pentru Popa Bogdan Cornel, director la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului în perioada 2013-ianuarie 2014 și la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane în perioada ianuarie 2014-prezent”, au arătat procurorii.