Trei adolescenți, principalii suspecți în cazul vandalizării cimitirului evreiesc din Huși

Publicat: 05 05. 2019, 18:59

Potrivit unui comunicat transmis de IGPR, persoanele bănuite de comiterea faptelor sunt trei tineri cu vârste între 15 și 16 ani, din municipiul Huși, județul Vaslui.

„Cu ocazia cercetărilor de până acum s-a mai stabilit că o parte din pietrele funerare din cimitirul vechi au fost afectate cu ocazia tăierii unor arbori. Autorii sunt cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de profanarea de cadavre sau morminte și distrugere”, arată IGPR.

Cercetările sunt continuate pentru documentarea întregii activități infracționale, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

La sfârșitul lunii martie, peste 70 de monumente funerare din cimitirul evreiesc din Huși, județul Vaslui, au fost vandalizate, reprezentanții Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic solicitând autorităților române să ia toate măsurile pentru a-i pedepsi pe cei vinovați.

„În numele conducerii Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, președintele Federației își exprima indignarea sa totală, însoțite de sentimente de amărăciune, de profundă mâhnire, pentru informația primită recent, referitoare la un grav act de vandalizare sălbatică care a avut loc în incinta cimitirului evreiesc din Huși, la începutul săptămânii trecute, când un număr de 73 de monumente funerare au fost distruse. În prezent, comunitatea evreilor din Huși, altădată o comunitate înfloritoare, cu un număr important de evrei, nu mai are decât câteva zeci de membri, în cea mai mare parte oameni în vârstă, inclusiv supraviețuitori ai Holocaustului”, se arăta atunci într-un comunicat transmis de președintele Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, dr. Aurel Vainer.

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că a început încă din data de 27 martie o anchetă în cazul vandalizării cimitirului evreiesc.