Trei persoane diagnosticate cu trichineloză în județul Alba, după ce au consumat carne de porc

Publicat: 21 01. 2013, 16:28
Actualizat: 13 08. 2014, 11:07

Trei persoane au fost diagnosticate cu trichineloză în județul Alba după ce ar fi consumat carne de porc infestată, în total medicii identificând aproape 30 de persoane care ar fi mâncat carne și produse din carne de porc infestate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, dr. Horia Timiș, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că trei persoane din județul Alba au fost diagnosticate cu trichineloză după ce ar fi consumat carne de porc infestată cu Trichinella Spiralis.

Timiș a spus că două din cazuri sunt mai grave, iar unul este slab pozitiv, toate cele trei persoane fiind sub supraveghere medicală.

Reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba au anunțat, luni, că în județ au fost identificate două focare de trichineloză, în primul caz fiind identificate 14 persoane care ar fi mâncat carne infestată cu Trichinella Spiralis, iar în al doilea caz 16 persoane.

În primul caz, două din cele 14 persoane au fost diagnosticate cu trichineloză după ce au consumat carne de la un porc sacrificat în gospodăria unui localnic din satul Stremț, fără să efectueze examenul trichineloscopic.

Inspectorii din cadrul DSVSA Alba au recoltat probe în vederea efectuării examenului trichineloscopic, iar rezultatul a fost pozitiv. În gospodăria persoanei respective au fost găsite 70 de kilograme de carne și produse din carne de porc, cantitatea fiind confiscată și trimisă la o unitate de neutralizare a deșeurilor.

În al doilea caz, o persoană din Alba Iulia a fost diagnosticată slab pozitiv cu trichineloză după ce ar fi mâncat carne de la doi porci sacrificați în localitățile Valea Lungă și Vințu de Jos. În acest caz, alte 15 persoane au consumat carne și produse de la cele două animale, dar nu au simptome de îmbolnăvire, iar proprietarii animalelor au efectuat examenul trichineloscopic, rezultatul fiind negativ. În această situație, inspectorii sanitar-veterinari au dispus desfășurarea unei anchete epidemiologice astfel încât să se stabilească dacă animalele erau infestate.

În ambele cazuri medicii au dispus tratarea celor trei persoane diagnosticate cu trichineloză, dar și efectuarea unor analize de specialitate pentru celelalte persoane despre care se presupune că ar fi consumat carne infestată.