Treizeci de români, greci și bulgari, trimiși în judecată. Cum funcționa „afacerea” care a dus la o evaziune fiscală de 180 milioane de euro

Publicat: 03 11. 2014, 17:07

Potrivit DIICOT, pentru diminuarea sumelor datorate bugetului de stat din taxa pe valoarea adăugată și impozit pe profit, membrii grupării au creat, în perioada 2007 – 2011, un mecanism financiar-contabil menit să conducă la realizarea scopului urmărit, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, liderii grupului, un cetățean român, unul grec și doi bulgari, au atras în gruparea infracțională alte persoane fizice care au aderat sau, după caz, sprijinit grupul infracțional și care au folosit în activitatea infracțională 30 de societăți comerciale românești structurate pe două categorii.

O primă categorie era constituită din societăți comerciale administrate de liderii grupului sau de către persoane de încredere ale acestora, societăți cu un comportament fiscal și contabil aparent licit, care erau beneficiare ale mecanismului evazionist. Cea de-a doua categorie era constituită din societăți comerciale de tip fantomă, înființate de cetățeni bulgari special recrutați de către liderii grupului infracțional organizat.

Societățile de tip fantomă emiteau în favoarea societăților beneficiare facturi fiscale de vânzare, cu plata în avans, a unor cantități mari de cereale, operațiuni neurmate în realitate de vreo livrare de marfă, dar pentru care încasau integral banii reprezentând contravaloarea facturilor.

Sumele virate în baza acestor facturi erau transferate succesiv, din conturile firmelor fantomă în cele ale unor societăți din Bulgaria, iar de aici, prin intermediul unor companii off-shore, erau restituite societăților din categoria beneficiar, administrate de liderii grupului infracțional organizat.

Prejudiciul creat bugetului consolidat al statului prin activitatea infracțională a membrilor acestei grupări se ridică la 680.576.589,15 lei.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din Constanța au finalizat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată a celor 30 de inculpați, cazul fiind înaintat spre soluționare la Tribunalul Constanța.

De asemenea, procurorii DIICOT au luat măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului și au solicitat, prin rechizitoriu, arestarea preventivă a 23 dintre inculpați.