Tribunalul a respins cererea de arestare preventivă a șefului Direcției Agricole Mureș și a unui om de afaceri

Publicat: 30 10. 2014, 09:02
Actualizat: 08 04. 2019, 02:11

Tribunalul Mureș a respins, miercuri, propunerea DNA de arestare preventivă a șefului Direcției Agricole Mureș, Liviu Timar, și a omului de afaceri Ioan Pop, care fuseseră reținuți tot miercuri de procurorii anticorupție.

Magistrații au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar în cazul ambilor inculpați, impunându-le mai multe condiții, printre care să nu părăsească teritoriul țării și să nu își schimbe locuința fără încuviințarea anchetatorilor, precum și să nu comunice între ei în mod direct sau indirect și să nu ia legătura cu 13 martori și cu membrii familiilor acestora. De asemenea, cei doi mai trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori sunt chemați.

Decizia instanței poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunțare.

Reprezentanții Biroului de presă al Tribunalului Mureș au precizat, joi, pentru MEDIAFAX, că până la acest moment nu a fost formulată nicio contestație în acest dosar.

Adrian Deaconu de la Biroul de presă al DNA a declarat că instituția sa va face „cu siguranță” contestație față de decizia Tribunalului Mureș.

Șeful Direcției Agricole Mureș, Liviu Timar, a fost reținut de procurorii DNA pentru luare de mită și primire de foloase necuvenite, ambele în formă continuată, în timp ce omului de afaceri Ioan Pop i se impută folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, precum și infracțiunile de înșelăciune, dare de mită, toate în formă continuată, și desfășurarea de activități cu organisme modificate genetic fără a solicita și a obține autorizațiile prevăzute de reglementările specifice.

Procurorii DNA Târgu Mureș îl acuză pe Liviu Timar că în perioada 2012-2014 a primit de la omul de afaceri Ioan Pop 34.000 de kilograme de îngrășăminte, 184 de litri de pesticide și șapte saci de sămânță de porumb, în valoare totală de 88.366 de lei, pentru a întârzia efectuarea unor controale care să stabilească dacă firma acestuia cultivă sau nu soia modificată genetic.

„Acest lucru urma să-i permită inculpatului Pop Ioan să recolteze respectiva cultură, făcând astfel imposibilă efectuarea controalelor. Mai mult, inculpatul Timar Liviu a pus la dispoziția comisiilor constituite, în vederea efectuării controalelor din datele de 30 iulie 2014 și 22 septembrie 2014, materiale cu termenul de valabilitate expirat pentru testarea plantelor de soia”, arată procurorii DNA.

Potrivit acestora, Pop a desfășurat activități cu organisme modificate genetic – sămânță și culturi de soia – fără a solicita și a obține autorizațiile prevăzute de reglementările specifice, iar în 8 aprilie 2013 acesta a depus la APIA o cerere de subvenții pentru terenuri cu suprafață totală de aproape 115 hectare, pentru care a și primit peste 74.200 de lei.

„Acesta declarase, în mod nereal, că aceste suprafețe sunt cultivate cu soia convențională, în fapt suprafețele fiind cultivate cu soia modificată genetic. La data de 9 aprilie 2014, inculpatul Pop Ioan a formulat către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, o cerere prin care a solicitat subvenții pentru o suprafață totală de 111,19 hectare în anul 2014, declarând și de această dată, în mod nereal, că aceste suprafețe sunt cultivate cu soia convențională”, mai spun procurorii DNA.

Ioan Pop este proprietarul firmei Ceragrim Ungheni, una dintre cele mai mari din județul Mureș, care deține peste 1.300 de hectare de teren cultivate, o fabrică de nutrețuri combinate, două ferme de bovine și un complex de creșterea porcilor.