TU ȘTII CE MAI FACE CUMNATUL TĂU?

Publicat: 17 02. 2015, 19:27

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Ploiești fac cercetări într-o cauză penală privind infracțiuni asimilate celor de corupție și infracțiuni de fraudare a fondurilor Uniunii Europene, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit sursei citate, în acest dosar au loc 14 percheziții, majoritatea în București și Ploiești, la sediile unor societăți comerciale și la domiciliile unor persoane.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că una dintre firmele la care se fac percheziții este SC Exfin SRL, fondată de Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, care este controlată în prezent de către sora și cumnatul primului ministru, Alexandra și Iulian Herțanu.

UPDATE 19.20 Fostul consilier județean Mihai Coman a fost reținut, marți seară, de către procurorii DNA Ploiești, pentru 24 de ore, după ce a fost audiat peste opt ore, la sediul instituției. Mihai Coman deține funcția de consilier în cadrul SC Hidro Prahova, firmă care derulează proiectul european de canalizare a zeci de localități din județ.

UPDATE 17.00 Sebastian Ghiță este urmărit penal pentru sprijinirea unui grup infracțional, în care este implicată și firma cumnatului lui Victor Ponta. Ghiță a anunțat, la ieșirea de la audieri, că a fost pus sub control judiciar, neavând voie să intre în contact cu Mircea și Vlad Cosma. DETALII AICI

UPDATE 16:00 Președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, audiați, marți, la DNA Poliești, în dosarul în care este vizat și Iulian Herțanu, cumnatul premierului, au fost puși sub control judiciar, sub acuzațiile de sprijinire a unui grup infracțional organizat.

UPDATE 14.45 Șeful Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, a plecat de la DNA, spunând că are calitatea de inculpat în dosar.

UPDATE 12:38 Șeful CJ Prahova, Mircea Cosma, a fost adus la audieri la DNA Ploiești.

UPDATE 11:54 Deputatul Sebastian Ghiță, apropiat al premierului Victor Ponta, are calitate de suspect în acest dosar, fiind citat la DNA Ploiești. Ghiță a arătat citația jurnaliștilor, la intrarea în parchet.

„Îl cunosc pe om și probabil că procurorii au vrut să se lămurească de natura relațiilor mele cu el”, a declarat Sebastian Ghiță la intrarea la audieri.

Ghiță a mai spus că știe de contractul de la Comarnic: „Cunoaștem toți factorii politici din județ că este o situație care trenează de câțiva ani de zile și că lucrările acolo nu au funcționat foarte bine, că a fost o lcitiație câștigată cu bani foarte puțini, aproape la jumătate de preț și că firma nu a reușit să performeze și să termine acea lucrare”.

UPDATE 11:13: O firmă a lui Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta, împreună cu mai multe societăți, între care Euroconstruct Trading, ar fi obținut ilegal un proiect european privind extinderea rețelei de canalizare în Comarnic, din care și-ar fi însușit sume mari de bani, prin schimbarea destinației fondurilor. CITEȘTE DETALII AICI.

UPDATE 11:00: Cumnatul premierului, Iulian Herțanu, săltat de procurori și dus la DNA

UPDATE 09:30 Reacția premierului: „Nu cunosc!”

Premierul Victor Ponta a reacționat pe Twitter în această dimineață la vestea perchezițiilor care au loc la firmele rudelor sale. „Nu cunosc și ar fi greșit să comentez eu cercetările efectuate de procurori față de cumnatul meu. Legea trebuie să fie egală pentru toți”, a scris Ponta.

 

 

Potrivit surselor citate, Iulian Herțanu ar urma să fie dus la audieri, la DNA Ploiești.

Procurorii sunt sprijiniți în această cauză de Serviciul Român de Informații și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.

UPDATE: Prejudiciu estimat de procurori: 7,8 milioane de lei + 2,5 milioane de lei din evaziune fiscală

Anchetatorii suspectează că în dosarul în care au loc percheziții la mai multe firme, între care și cea a surorii și cumnatului lui Victor Ponta, s-ar fi deturnat aproximativ 54 la sută din fondurile dintr-un proiect european, prejudiciul fiind estimat la 7,8 milioane de lei, spun surse judiciare.

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că în acest dosar, care vizează infracțiuni de fraudare a fondurilor UE, anchetatorii suspectează că s-ar fi deturnat aproximativ 54 la sută din fondurile dintr-un proiect european, banii fiind însușiți în interes propriu. De asemenea, în cauză sunt suspiciuni și cu privire la comiterea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, printre care și fapte de evaziune fiscală.

Prejudiciul produs ar fi fost estimat la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adăuga un prejudiciu de 2,5 milioane de lei, din evaziune fiscală, au precizat sursele citate.