Tudorel TOADER declanșează procedura de numire a unui NOU PROCUROR GENERAL. Augustin LAZĂR: Să spună bărbătește ce probleme sunt!

Publicat: 21 02. 2019, 13:29

Lazăr, după anunțul lui Toader: Să spună bărbătește ce probleme sunt. Nu e o procedură lansată oficial!

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, joi, referitor la anunțul ministrului Justiției de a declanșa procedura de numire a unui nou procuror general, că aceasta nu este lansată oficial, precizând însă că Toader s-a întâlnit cu un procuror din PG cu „probleme de reprezentativitate”.

Să spună bărbătește ce probleme sunt. Cum să mă convoace? Dumnealui a venit în instituție. Nu m-a convocat nicăieri. Dacă a venit în Ministerul Public, singurul care poate lua o decizie este procurorul general. Domnia sa a contactat un procuror care are probleme de reprezentativitate în cadrul Asociației Procurorilor. Acel procuror trebuie să își clarifice problemele de reprezentativitate și acest lucru se face prin adunare, nu printr-o întânire obscură”, a declarat Augustin Lazăr, la ieșirea de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

Reacția procurorului general vine în condițiile în care ministrul Justiției a anunțat că s-a întâlnit cu procurorul Elena Iordache, președintele Asociației Procurorilor.

Referitor la anunțul de declanșare a procedurii de numire a unui nou procuror general, Augustin Lazăr a precizând că procedura nu a fost lansată oficial.

„Dacă domniile voastre mă întrebați pe mine ce voi face? Dar nu există o procedură lansată oficial, o procedură semnată. Noi trebuie să vedem un anunț care are un caracter legal și apoi să vedem ce vom face. (..) Informația zilei nu era faptul că domnul ministru a venit tiptil aici. Informația era că magistrații din CSM sunt puși să își dea cu părerea cu privire la un act normativ, OUG care a fost publicată și care a blocat Ministerul Public. Nu vom mai avea un Minister Public funcțional”, a completat procurorul general.

Toader: Voi declanșa procedura de numire a noului procuror general

„Voi merge la minister și voi declanșa procedura de numire a noului procuror general. La finalul lunii aprilie, expiră mandatul (lui Augustin Lazăr -n.r.) și voi declanșa între timp și, în felul acesta, până la expirarea perioadei, vom avea un nou procuror general. Nici nu am declanșat procedura și acuma vizăm? Vedem cine se va înscrie și atunci vom vedea. Nu avem de unde să știm, să vedem cine se va înscrie și atunci vom vedea”, a declarat Tudorel Toader, la ieșirea de la Parchetul General.

Ministrul Justiției a fost prezent, joi, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCL), fără a se întâlni însă și cu Augustin Lazăr, actualul procuror general, pentru care Tudorel Toader a cerut revocarea.

„La ieșire ( de la Parchetul General -n.r.), vă voi comunica probabil, sigur, și o măsură importantă pe care o voi lua în curând”, a anunțat Tudorel Toader, la sosirea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), acolo unde a anunțat că are întâlniri cu mai mulți procurori, printre care și procurorul general adjunct Bogdan Licu.

Întrebat pe cine vizează această măsură, ministrul Justiției a replicat: „statul de drept”.

 

Tudorel Toader a refuzat să răspundă, joi, la intrarea în Parchetul General, criticilor Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), care a transmis, joi, că OUG pe legile justiției conține o serie de prevederi care încalcă principiul separării carierei judecătorilor de cea a procurorilor și modifică condițiile de accedere la instanța supremă, reprezentând un pas enorm înapoi față de formă anterioară a statutului acestor două profesii.

 

„Ceaușescu”, către Toader: Ești SLUGA lui DRAGNEA!

Toader a fost huiduit joi, la ieșirea de la Parchetul General, de protestatarul Marian „Ceaușescu”, cel care, alături de alți oameni, a aruncat cu ketchup pe pereții ministerului Justiției în urmă cu două zile.

„Gândiți-vă la popor, nu doar la voi, că nu sunteți stăpâni”

„Comunistule”

„Ești sluga lui Dragnea”

Sunt câteva dintre lozincile protestatarului Marian „Ceaușescu”.

Marian Ceaușescu a participat, marți, seară, alături de alți protestatari, la o acțiune de protest în fața ministerului Justiției, acolo unde au aruncat cu ketchup pe pereții instituției.

Tot el este cel care l-a urmărit în trafic pe Eugen Nicolicea, a mers acasă la Florin Iordache și, împreună cu alți protestatari #rezist, a lipit afișe pe garajul parlamentarului și l-a urmărit până în scara blocului pe Valer Dorneanu, președinte al Curții Constituționale.

Este unul dintre cei mai activi membri ai mișcării #Rezist, fiind prezent la aproape toate mitingurile organizate în București împotriva partidului de guvernământ. Acesta susține că este victimă a Revoluției din 1989 și spune că a fost împușcat în picior, în timp ce protesta în Piața Universității din București.

foto: Mediafax Foto / Alexandru Dobre