Tudorel Toader, discuții cu delegația Comisiei de la Veneția pe legile justiției și ordonanțele de urgență

Publicat: 24 04. 2019, 15:15

„În data de 24 aprilie 2019, ministrul justiției, Tudorel Toader, a avut o întrevedere, la sediul Ministerului Justiției, cu delegația Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), compusă din doamna Claire Bazy-Malaurie, domnul Martin Kuijer, domnul Nicolae Esanu, domnul Kaarlo Tuori (membri ai Comisiei de la Veneția) și domnul Grigory Dikov (Secretariatul Comisiei de la Veneția)”, se arată într-un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook a lui Tudorel Toader.

Ministrul demisionar al Justiției precizează că subiectele abordate în cadrul discuției au vizat aspecte privitoare la legile justiției, cu un accent pe cele cinci ordonanțe de urgență ale Guvernului inițiate de către Ministerul Justiției și adoptate în perioada septembrie 2018 – martie 2019, respectiv OUG nr. 77/2018, OUG nr. 90/2018, OUG nr. 92/2018, OUG nr. 7/2019 și OUG nr. 12/2019.

„În cursul întâlnirii, ministrul justiției a prezentat contextul legislativ și instituțional care a determinat procesul de modificare și completare a celor trei legi ale justiției (Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor , Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii), precum și considerentele care au justificat adoptarea unora dintre soluțiile legislative cuprinse în cele cinci ordonanțe de urgență ale Guvernului. În continuarea întâlnirii, ministrul justiției a răspuns unor întrebări adresate de unii membri ai delegației Comisiei de la Veneția”, potrivit sursei citate.

Și președintele Klaus Iohannis a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, delegația Comisiei de la Veneția, care se află în această perioadă în România pentru a discuta evoluțiile legislative din domeniul justiției generate de adoptarea, de către Guvernul României, a celor cinci ordonanțe de urgență începând cu luna septembrie 2018.

„Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că, deși Curtea Constituțională a României a identificat nenumărate nereguli în cele două proiecte de modificare a Codurilor Penale, Parlamentul nu și-a învățat lecția și le-a rediscutat în aceeași manieră foarte rapidă, superficială și netransparentă. Majoritatea PSD a ignorat din nou, cu bună știință, opoziția parlamentară, instituțiile, asociațiile de magistrați și chiar opinia Comisiei de la Veneția referitoare la aceste modificări”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Referitor la tema ordonanțelor de urgență, șeful statului a evidențiat folosirea în exces a acestui instrument legislativ în domenii foarte sensibile, „unde este necesară o dezbatere serioasă, aprofundată și deplin transparentă”.

„În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că România se află acum în situația în care Guvernul legiferează și Parlamentul doar ia act”, potrivit sursei citate.