Tutilescu: Avem toate șansele să intrăm în Schengen

Publicat: 04 09. 2012, 13:36
Actualizat: 03 02. 2019, 11:47

Chestorul șef Marian Tutilescu a explicat presei că din cele 11 cerințe principale ale Uniunii Europene, au fost îndeplinte zece, în timp ce ultima ține exclusiv de competențele Parlamentului, care, de altfel, a intrat luni în sesiune și care „va avea, probabil, în vedere și aceste probleme”.

Tutilescu a declarat că, în momentul de față sunt luate în calcul „două vulnerabilități” venite din partea Germaniei și Olandei, însă speră ca, până în momentul în care raportul va ajunge pe masa Comisiei Europene, cele două state să-și schimbe poziția.

Consiliul Afacerilor Interne din 19 septembrie 2012 ar trebui să ia o decizie privind accesul României în Spațiul Schengen.

La rândul său, președintele Traian Băsescu a susținut, marți, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, că aliații și prietenii României nu au motive să respingă aderarea țării noastre la Schengen, el precizând că argumentul este că, deși politicienii și-au asumat acțiuni „ilegale”, instituțiile statului de drept au funcționat „corect”.

„Aliații și prietenii noștri nu au motive să ne respingă intrarea în Schengen. Proba este că instituțiile statului de drept au funcționat chiar dacă politicienii și-au asumat acțiuni ilegale. Este un punct de vedere pe care vă rog pe toți ambasadorii să îl susțineți”, a spus Băsescu, care a precizat că „greșelile oamenilor politici nu pot să ducă la anularea drepturilor pe care românii le aveau”.

Șeful statului a mai spus că faptul că instituțiile statului au reușit să pună sub control funcționarea și abordările politicului nu justifică o sancționare a României, nici din punct de vedere al intrării în Schengen, nici din punct de vedere al creșterii exigenței în ceea ce privește derularea, finanțarea de către UE a Programelor operaționale regionale.

Băsescu a arătat că acum România e pusă „sub lupă ca urmare a ieșirii din criteriile politice”.

„Din punctul meu de vedere, avem toate șansele să fim acceptați în Schengen. Progresele justiției din ultimii cinci ani sunt semnificative și ar îndeplini și cerința Olandei, care presupune două rapoarte pozitive consecutive”, a declarat, totodată, chestorul șef Marian Tutilescu.

Comisia Europeană a consemnat ca fiind pozitive rapoartele privind Mecanimul de Cooperare și Verificare impus României, din lunile februarie 2011, iulie 2011, februarie 2012, iulie 2012. Olanda cerea, în vederea unei soluții favorabile în contextul Schengen, două rapoarte consecutiv pozitive.

Marian Tutilescu a participat, marți, la Conferința de lansare a proiectului „Dezvoltarea capacității instituționale a MAI în domeniul gestionării dosarelor europene, al transpunerii și al aplicării acquis-ului comunitar”.