Ucigașul lui Ioan Luchian Mihalea a cerut să fie eliberat. Comportamentul agresiv din detenție a dus la respingerea solicitării

Publicat: 22 02. 2014, 14:22

O comisie din cadrul Penitenciarului Drobeta Turnu Severin a analizat, în ianuarie, solicitarea de liberare condiționată formulată de Păun.

Surse judiciare au declarat corespondentului MEDIAFAX, sâmbătă, că analiza s-a făcut în contextul în care Ionel Păun a împlinit, la 17 ianuarie 2014, termenul de 20 de ani de detenție la care are dreptul să înainteze o astfel de cerere, în condițiile în care este condamnat pe viață.

Potrivit acelorași surse, în raportul referitor la Păun, comisia închisorii a menționat două abateri disciplinare ale acestuia, semnalate de alte penitenciare în care deținutul și-a executat pedeapsa înainte de a fi adus, în urmă cu un an, la cel din Drobeta Turnu Severin. Incidentele nu au fost de natură penală, ci au vizat un comportament agresiv față de colegii de detenție, susțin aceleași surse.

Mai mult, conform unor surse judiciare, în cei 20 de ani de detenție, Ionel Păun, acum în vârstă de 40 de ani, nu a fost stăruitor în muncă și nu a avut o conduită corespunzătoare, astfel că solicitarea lui de liberare condiționată ar urma să fie reanalizată, cel mai devreme, peste un an.

Concluziile comisiei penitenciarului au fost înaintate Judecătoriei Drobeta Turnu Severin, care, în 5 februarie, a respins cererea lui Păun.

„Respinge cererea de liberare condiționată a condamnatului Păun Ionel, deținut în Penitenciarul Drobeta Tr. Severin. Fixează termen de un an, de la rămânerea definitivă a hotărârii, după expirarea căruia se poate reînnoi cererea de liberare condiționată. Obligă petentul la 150 lei cheltuieli judiciare statului din care suma de 100 lei reprezentând onorariu avocat din oficiu va fi avansată din fondurile Ministerului Justiției”, s-a arătat în decizia judecătorilor.

Aceleași surse judiciare au mai declarat că Ionel Păun, în perioada de un an de detenție în regim închis la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, nu a avut abateri disciplinare.

Cazul lui Ionel Păun a mai fost analizat, după intrarea în vigoare a noilor coduri, și din punct de vedere al pedepsei complementare. Astfel, prin prisma legii penale mai favorabile, judecătorii i-au redus lui Păun pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi, de la 10 la cinci ani.

Ioan Luchian Mihalea – compozitor, interpret și fondator al grupurilor Song și Minisong – a fost ucis la vârsta de 42 de ani, în 1993. Cei doi criminali, Nelu Lucian Gavrilă și Ionel Păun, care voiau să-l jefuiască, au fost condamnați la închisoare pe viață.