UE are 400 de milioane de euro pentru spitale, dar nu le dă degeaba. Guvernul Grindeanu trebuie să facă acest lucru

Publicat: 16 03. 2017, 23:12

„Avem o parte deja alocată, potrivit Programului Operațional Regional, o importantă sumă de bani — aproape 400 de milioane de euro disponibilă pentru sectorul Sănătății în România și din punctul nostru de vedere acești bani trebuie utilizați în timp util și într-un mod cât mai eficient. Din această sumă, 150 de milioane sunt deja antamate pentru cele trei spitale regionale. Sunt bucuroasă că s-au stabilit deja locațiile pentru cele trei spitale regionale la Iași, Cluj și Craiova. Am salutat faptul că vom avea garanția unor proiecte și studii de fezabilitate de calitate din partea BEI, după care vor urma licitațiile și sperăm noi ca undeva în anul 2018 să înceapă construcția propriu-zisă”, a declarat după întâlnirea cu minstrul Sănătății, Corina Crețu, comisar european pe politici regionale.

250 de milioane de euro vor fi folosite pentru reamenajarea și renovarea a 280 de unități medicale.

„Am aflat, de asemenea, că printre cele 280 de unități sanitare pentru care mai există bani la dispoziție, pentru că, așa cum spuneam, 150 de milioane sunt antamați pentru cele trei spitale regionale, restul banilor sunt pentru renovări și reamenajări pentru 280 de unități. S-a vorbit de 42 de spitale județene pentru a fi reabilitate și extinse. De asemenea, din punctul meu de vedere, mă interesează să îi ajutăm pe cei săraci, pe cei dezavantajați, pe cei aflați în zonele rurale să aibă acces direct la servicii de sănătate de calitate. Din acest punct de vedere, vom analiza harta nevoilor sociale să vedem unde, cum, cât vom investi în perioada următoare”, a explicat comisarul european.

După discuția avută cu Corina Crețu, ministrul Sănătății a explicat că lucrurile se desfășoară conform planului și că nu vor fi motive care să ducă la amânarea construcției celor trei spitale regionale.

„Calendarul Băncii Eurpene de Investiții spune că cel târziu în luna martie, aceste studii de fezabilitate vor fi livrate Ministerului Sănătății și am promisiunea că aplicația pentru a accesa fondurile va fi gata la sfârșitul acestui an. Lucrurile vor merge în paralel și cu BEI și cu echipa de la Comisia Europeană. Lucrurile vor merge în paralele, în așa fel încât să nu pierdem timp. Nu vreau să avansez termene nerealiste. Am convenit cu comisia că ne ne vor trimite mult mai repede scrisoare de parcurs cu privire la condiționalitățile ex-ante. Condiționalitățile sunt îndeplinite, însă dânșii doresc câteva detalii suplimentare care nu erau prevăzute în cerințele inițiale, dar le trasmitem și nu mai există un pericol pentru neridicarea acestor spitale regionale”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății.

Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, a avut întâlniri, miercuri, și cu alți miniștrii, dar și cu premierul Sorin Grindeanu, iar vineri va avea o discuție cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.