Un agent șef de poliție și un administrator de firmă, judecați pentru mită și șantaj

Publicat: 18 01. 2013, 15:42
Actualizat: 29 07. 2014, 23:13
Un agent șef de poliție constănțean și administratorul AGIGEA EXPRES au fost deferiți justiției pentru că au pretins 30.000 de euro de la o persoană cercetată într-un dosar, pentru a direcționa investigațiile cât să obțină o soluție favorabilă, în caz contrar va fi trimisă în judecată.

Un agent șef de poliție constănțean și administratorul AGIGEA EXPRES au fost deferiți justiției pentru că au pretins 30.000 de euro de la o persoană cercetată într-un dosar, pentru a direcționa investigațiile cât să obțină o soluție favorabilă, în caz contrar va fi trimisă în judecată.

Potrivit unui comunicat de vineri, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpaților Dan Frumușelu, agent de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța (IPJ)-Serviciul de Investigare a Fraudelor, pentru două infracțiuni de luare de mită și două infracțiuni de șantaj și Emil Gheordunescu, administrator și asociat unic al SC AGIGEA EXPRES SRL, pentru dare de mită, complicitate la infracțiunea de luare de mită și două infracțiuni de șantaj.

Potrivit DNA, în perioada 14 februarie 2011 – 14 iunie 2011, Frumușelu și Gheordunescu ar fi constrâns o persoană (inculpat într-un dosar penal instrumentat de agentul șef de poliție și denunțător în prezenta cauză) să îi remită lui Gheordunescu trei terenuri agricole intravilane situate în Comuna 23 August, județul Constanța și un apartament situat în Comuna Agigea, bunuri în valoare totală de 75.000 euro, prin amenințarea că, în caz contrar, inculpatul Frumușelu va conduce tendențios cercetările în respectiva cauză penală în așa fel încât denunțătorului să îi fie agravată răspunderea penală, cu consecința condamnării sale la pedeapsa cu închisoare în regim de detenție. În cauza penală instrumentată de Frumușelu, denunțătorul avea calitatea de inculpat, iar Gheordunescu pe cea de parte vătămată.

Prejudiciul reclamat de Gheordunescu Emil se ridica la suma de 100.000 de euro și, pentru a-l determina pe Frumușelu Dan să îl ajute să recupereze acești bani, Gheordunescu Emil i-a dat agentului de poliție un autoturism marcă de lux în valoare de 17.462,19 euro, cu titlu de mită.

După ce bunurile precizate mai sus au fost date de denunțător lui Gheordunescu Emil, în perioada 14 iunie 2011 – 22 decembrie 2012, inculpații Frumușelu Dan și Gheordunescu Emil, apelând la același tip de amenințări ca cele descrise mai sus, au constrâns denunțătorul să îi remită lui Gheordunescu Emil încă 30.000 de euro în contul aceluiași debit. De asemenea, prin intermediul inculpatului Gheordunescu Emil, Frumușelu Dan a pretins de la aceeași persoană să îi dea suma de 15.000 de euro, cu titlu de mită, pentru a coordona cercetările astfel încât denunțătorul să fie absolvit de orice răspundere penală.

La data de 22 decembrie 2012, inculpatul Gheordunescu Emil a primit de la denunțător suma totală de 45.000 euro, din care 30.000 euro pentru sine și 15.000 euro pentru agentul de poliție Frumușelu Dan, procurorii procedând la constatarea infracțiunii flagrante.

La data de 23 decembrie 2012, Tribunalul Constanța a dispus să arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaților Frumușelu Dan și Gheordunescu Emil.

În vederea confiscării și a recuperării pagubei produse prin infracțiuni, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra apartamentului, terenurilor și autoturismului, bunuri menționate.

În cauză procurorii au fost sprijiniți de lucrători din cadrul DIPI.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Constanța.