Un autocar cu 39 de pasageri s-a răsturnat pe raza localității Drajna din județul Călărași, unde s-a format o tornadă/ Meteorolog: Nu trebuie să ne panicăm

Publicat: 30 04. 2019, 18:53

Un autocar s-a răsturnat marți pe un drum din județul Călărași, pe raza localității Drajna.

Din primele informații sunt șapte victime, dintre care una în stare mai gravă.

În autocar erau 39 de pasageri, dar autoritățile susțin că numărul victimelor este de șapte, dintre care una grav rănită.

„La nivelul ISU Călărași s-a activat planul roșu de Intervenție. Având în vedere zona de producere apropiată de județul Ialomița, au fost prealertate echipaje medicale și din județul Ialomița”, anunță reprezentanții ISU Călărași.

Și Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române a informat că pe DN 21, în zona localității Constantin Brâncoveanu, județul Călărași, un autocar care transporta 39 de pasageri pe sensul de mers Călărași – Slobozia, s-a răsturnat din cauza condițiilor meteo nefavorabile, respectiv vântul puternic.

Circulația rutieră se desfășoară prin dirijarea poliției.

„La nivelul ISU Călărași s-a activat planul roșu de Intervenție. Având în vedere zona de producere apropiată de județul Ialomița, au fost prealertate echipaje medicale și din județul Ialomița”, anunță reprezentanții ISU Călărași.

O tornadă impresionantă a fost filmată, marți, de mai mulți șoferi în zona localității Drajna din județul Călătași, imaginile fiind postate pe rețelele sociale. Meteorologii susțin însă că astfel de evenimente nu reprezintă motiv de panică.

„În zona Bărăganului, Drajna, a fost un mediu instabil care a permis dezvoltarea unei supercelule, a unui nor cu dezvoltare foarte mare pe verticală, iar în astfel de situații, de supercelulă, uneori la baza norului se generează și mișcare circulară care poate să ajungă și la nivelul solului și, prin urmare, să se transforme într-o tornadă. Așadar, au fost condiții în această zonă să se producă așa ceva. Filmările coincid cu zona în care noi am observat pe radarul meteorologic că ar fi sputut să se întâmple așa ceva sau nu”, a declarat, pentru MEDIAFAX, meteorologul de serviciu din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Meteorologul susține că parametrii unui astfel de fenomen pot fi detectați cu radarul, însă confirmarea unei tornade și ce categorie este se determină doar din din momentul în care aceștia merg la fața locului pentru a face constatări.

„Nu avem o valoare clară pe radar, aceasta a fost exact între cele două radare de la București și de la Medgidia, putem spune că a avut viteză undeva mai sus nu jos, nu la nivelul nostru. S-au mai întîmplat, nu este o noutate și se întâmplă în zona României. Se întâmplă doar că norocul nostru că în general nu s-au produs în zone populate și să producă foarte mari pagube decât Făcăieni, asta a fost după părerea mea cu traiectoria cea mai lungă și a durat cel mai mult. Nu trebuie să ne panicăm pentru că sunt fenomene care se întâmplă, e ca și când ne-am panica de o grindină, de o aversă de ploaie mai puternică, sunt fenomene care se întâmplă în perioadă cu vreme instabilă, dar tornada nu este un fenomen care să se producă frecvent. Asta nu înseamnă că nu este periculoasă”, potrivit sursei citate.