Un bărbat confirmat cu Covid-19 a decis să meargă la spital, simțindu-se rău, după ce a sunat timp de trei zile la DSP

Publicat: 25 07. 2020, 12:10
Actualizat: 06 04. 2021, 14:46
Doi tineri spun că DSP București i-a testat pentru COVID-19, dar nu le-a transmis rezultatele nici după două săptămâni. “Ne-am tratat acasă cu paracetamol” / Sursă Foto: DSP

Tot mai multe persoane se plâng de faptul că încearcă să ia legătură cu DSP- urile, în ciuda faptului că se află în izolare, au simptome Covid-19 și sunt testați pozitiv cu coronavirus. Eric Fotache, un bucureștean de 42 de ani, a mers cu mașina personală la ”Victor Babeș” și a fost internat, simțindu-se rău, având simptome Covid-19 și fiind confirmat cu coronavirus,  după ce a sunat timp de trei zile la Direcția de Sănătate Publică (DSP) București și Ilfov.

Autoritățile nu i-au oferit niciun ajutor

Eric Fotache a început să se simtă foarte obosit și amețit, dupa o vizita in Constanta. A decis să își facă testul COVID-19 la un spital privat. Rezultatul a iesit pozitiv, urmand sa contacteze medicii de la DSP Bucuresti pentru a fi vazut. A sunat cateva zile la spitale, la serviciul de ambulanta si la DSP, insa fara niciun rezultat, pentru ca a fost refuzat si nu i s-a raspuns, in cazul DSP-ului, potrivit Libertatea.

”În ceea ce privește autoritățile, din momentul în care am fost sunat de cei de la spitalul privat că am fost depistat pozitiv, ei mi-au recomandat să sun la DSP, dar, din păcate, până acum nu am reușit să dau de nimeni”, a început să spună bărbatul.

Soția sa a mers la Spitalul ”Matei Balș” să se testeze, declarând că membri ai familiei au fost confirmați cu coronavirus, dar a fost refuzată

”Chiar aveau afișat că nu fac testări COVID (la cerere – n.r.) și i-au recomandat să facă la privat. Discutând aici prin spital (”Victor Babeș”, acolo unde bărbatul se află acum internat – n.r.), am înțeles că dacă ar fi spus că are simptome, i s-ar fi făcut testul. Ea a venit la spital și a spus că soțul și mama sunt pozitivi, vreau să-mi faceți și mie testul și nu au fost de acord”, povestește bărbatul.

Bărbatul a decis să meargă singur, cu mașina personală, la spital, fiind internat la ”Victor Babeș”, iar soția lui a decis să se izoleze acasă, cu copiii.

Directoarea DSP București a oferit un punct de cedere pentru Libertatea și a declarat că are nevoie de mai mult personal, un minim de 30 personane:

”În actualul context epidemiologic, trebuie să înțelegem că toate lucrurile trebuie să funcționeze bine, motiv pentru care și la nivelul nostru, într-adevăr, ar fi nevoie de o suplimentare a personalulu. În momentul de față am făcut cereri către toate entitățile care ne-ar putea susține pe partea aceasta, dar cu toate acestea suntem încă în așteptare. Dacă ar fi după noi, numărul de persoane de care am avea nevoie în acest moment ar fi de la 30 de persoane în sus, cu siguranță”, a spus Oana Nicolescu, directorul DSP București.

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a recunoscut faptul că Direcțiile de Sănătătate Publică sunt depășite de situație, în contextul pandemie de coronavirus, precizând că nu sunt suficienți epidemiologi în sistemul național pentru a putea efectua toate anchetele epidemiologice atunci când un nou caz de COVID-19 este confirmat.

Municipiul București a depășit, în ultima vreme, numărul de noi cazuri de coronavirus înregistrat de județul.  Un focar de infectie a fost înregistrat la un cămin de bătrâni din Sectorul 1, iar directoarea căminului a lansat acuzații grave la adresa DSP București.

“Situația este mai mult decât dramatică, este crimă, în condițiile în care noi am insistat la Direcția de Sănătate Publică în permanență. Nu știm încotro să o mai apucăm. DSP ne-a spus că sunt foarte ocupați când le-am cerut să testeze rezidenții. DSP a decis să fie testat doar etajul unu și personalul, noi făcusem variante de tabel cu tot căminul că așa ni se părea normal, să avem o situație clară. Logic era ca DSP să vină a doua zi și să testeze tot, cap coadă, iar la o săptămână să repete”, a declarat pentru Europa Liberă Iuliana Căpraru, directoarea căminului de bătrâni.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, i-a cerut ministerului Sănătății să o demită de urgență pe şefa DSP Bucureşti şi să ia măsuri la căminul de bătrâni din Sectorul 1.

Ministrul Sănătății despre focarul de la căminul de bătrâni din Sectorul 1: Am venit să evaluez o situație. Trebuia să fiu anunțat. Am cerut o retestare și o reevaluare

”Am venit să evaluez o situație. Nu am fost informat, ci am venit eu să mă informez. Trebuia să fiu anunțat.  Am cerut o retestare și o reevaluare. Protocolul nostru spune că persoanlul se retesteaza o dată la două săptămâni,  cei internați în cămine o dată pe luna, în funcție de simptome, ori de câte ori este nevoie, o dată la 6-7 zile, perioada în care se incubeaza virusul. Toți vârstnicii sunt testați în prezent.

Vor exista retestari în funcție de simptome, iar o evaluare va fi făcută de Corpul de Control. Ministrul Sănătății nu face anchetă  epidemiologică, ci Corpul de Control. Haideți să respectăm autoritățile”