Un bebeluș de opt luni a murit la Spitalul Huși, după ce a fost diagnosticat cu diaree acută

Publicat: 24 10. 2014, 17:08

Potrivit reprezentanților Spitalului Municipal Huși, copilul a ajuns cu o ambulanță la unitatea medicală, alături de un frate geamăn, ambii bebeluși fiind în stare gravă și având aceleași simptome de boală diareică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preluat de Compartimentul de Primiri Urgențe, sugarul a fost diagnosticat de către medicul de gardă cu „boală diareică acută” și „sindrom de deshidratare acută”.

„Cazul era unul extrem de grav, astfel încât medicul de la Primiri Urgențe l-a chemat în ajutor și pe specialistul pediatru, fiind făcute toate procedurile pentru salvarea copilului. Din păcate, în ciuda eforturilor medicilor, sugarul nu a mai putut fi salvat”, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX managerul Spitalului Municipal Huși, Lucia Rotaru.

În ceea ce-l privește pe cel de-al doilea copil, acesta a fost transferat la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, după ce a fost stabilizat de către medici.

Decesul bebelușului de opt luni de la Spitalul Huși s-a înregistrat la aproximativ trei săptămâni după ce o fetiță de patru ani, din localitatea vasluiană Bunești-Averești, a fost diagnosticată la internare cu laringită acută, cu sindrom febril, și a primit tratament cu antibiotic. Copila a murit 40 de minute mai târziu, părinții ei acuzând medicul de gardă că i-a administrat antibiotic fără a-i face înainte un test în urma căruia să se stabilească dacă este alergică la respectivul medicament.

Părinții fetiței au depus plângere la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, prin care au solicitat explicații cu privire la decesul fiicei lor. În acest caz, au mai deschis anchete Colegiul Medicilor și Poliția.

Ministerul Sănătății a declanșat o anchetă în urma căreia a stabilit că procedurile medicale în cazul fetiței de patru ani nu au fost respectate, copilei fiindu-i administrat antibiotic fără a fi testată. De asemenea, MS a stabilit că medicul pediatru nu a cerut ajutor, deși cazul era de maximă urgență, unitatea sanitară, dar și Ambulanța Vaslui fiind amendate.

Totodată, medicul pediatru Floreta Bianu Paraschiv, șeful compartimentului Pediatrie, a primit o amendă de 2.000 de lei, tot pentru nerespectarea dispozițiilor privind procedura de preluare și internare a cazurilor de urgență, iar Ababei Gabriela, medicul șef al CPU, a primit o amendă de 1.500 de lei, pentru că nu a informat în scris conducerea spitalului despre imposibilitatea efectuării examinărilor minime obligatorii, conform reglementărilor legale în vigoare.