Un consilier PNL avertizează: Ce s-ar putea întâmpla cu RATB în anul 2017. Sunt în joc peste 10.000 de locuri de muncă

Publicat: 29 10. 2015, 15:19

Consilierul general a făcut aceste declarații, într-o conferință a consilierilor PNL, înaintea ședinței de joi a Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

El a precizat că pe ordinea de zi a ședinței CGMB se află propunerea privind împuternicarea Consilului de Administrație al Regiei Autonome de Transport București (RATB) pentru transformarea regiei în societate comercială.

„Vizavi de acest subiect doresc să atrag atenția asupra unui lucru extrem de grav. Dacă până în anul 2017 RATB nu este transformat în societate comercială, putem spune că vor dispărea peste 10.000 de angajați și echipamente de zeci de mii de euro vor fi pierdute. Obligativitatea transformării în societate comercială a RATB este o prevedere a normativului european 1370 privind serviciile publice de transport (Regulamentul 1370/2007 privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători, n.r.). În plus, dacă până în 2017 serviciul public de transport nu este încredințat societății comerciale, transformată din RATB, atunci municipalitatea va fi obligată să organizeze licitație publică la care RATB nu va putea participa deoarece nu este societate comercială”, a spus Richard Radu.

La rândului lui, consilerul general PNL Marius Vintilă a spus că va cere CGMB introducerea votului electronic.

„Am cerut și în celaltă ședință introducerea votului electronic în CGMB, dar nu a fost aprobat, revin asupra acestui lucru considerând că este nevoie de vot electronic pentru a da transparență ședințelor consiliului”, a spus Vintilă. Totodată el a cerut un nou regulament al Consiliului General și a comisiilor de specialitate cu reguli și responsabilități clare.

Colegul lui, Richard Radu, a mai arătat că, în ședință, consilierii PNL vor susține creșterea cu 73 de milioane de lei a subvenției acordate RADET pentru furnizarea căldurii și alocarea a 15 milioane lei pentru plata unor despăgubiri, dintre care 4,4 milioane de lei pentru despăgubirile acordate în cazul incendiului de la Maternitatea Giulești.

Radu a mai spus că în proiectul de buget sunt prevăzuți bani pentru finalizarea lucrărilor de pe Șoseaua Pantelimon, suma urmând să crească de la 30 de milioane, la 70 de milioane de lei, precum și pentru lucrările la Prelungirea Ghencea-Domnești, suma de 50 milioane de lei fiind suficientă pentru lucrările din această zonă.

În ședința CGMB de joi este supus aprobării proiectul de rectificare a bugetului Capitalei. Potrivit proiectului, bugetul scade cu circa 240 de milioane de lei, de la 4.189.377.000 de lei la 3.948.882.000 de lei.