Un elicopter al MAI a început acțiunea de stingere a incendiilor din Masivul Făgăraș

Publicat: 27 07. 2012, 11:37
Actualizat: 05 07. 2013, 03:46

Un elicopter al MAI a început, vineri, după ce a făcut mai multe zboruri de recunoaștere a zonei, acțiunea de stingere a incendiilor de pe versantul argeșean al Masivului Făgăraș, care au afectat aproximativ 273 de hectare de vegetație uscată, jnepeni și pădure de conifere.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș, lt Mădălina Epure, pompierii, silvicultorii, militarii și voluntarii SVSU acționează în continuare pentru stingerea celor trei incendii izbucnite pe versantul argeșean al masivului Făgăraș, operațiunile fiind mult îngreunate de vântul puternic și de terenul inaccesibil, pe alocuri periculos pentru oamenii din echipele de intervenții care acționează în zonele respective.

„Ieri (n.r. – joi), a fost solicitat sprijinul unui elicopter al MAI, care a executat inițial o misiune de recunoaștere în zona afectată de incendiu, iar acum intervine pentru stingere cu saci cu pulbere, în cursul zilei de azi (n.r. – vineri) urmând a se executa mai multe misiuni de stingere cu ajutorul elicopterului. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Argeș, intervine în continuare pentru stingerea incendiilor izbucnite în Masivul Făgăraș. Aproximativ 80 de persoane, pompieri militari și lucrători ai Ocoalelor Silvice lucrează în continuare pentru lichidarea incendiului izbucnit în zona golului alpin de pe Valea Brătila,Vârful Netotu cu mijloace de primă intervenție, lopeți, bătătoare și bidoane cu apă. Incendiul se manifestă pe o suprafață de aproximativ 70 de hectare, arzând vegetație uscată, jnepenis și o pădure de conifere, puiet de brad. Intervenția este dificilă din cauza zonelor greu accesibile”, a spus Mădălina Epure.

Potrivit sursei citate, în zona Vârful Roșu – Muntele Groapa intervin aproximativ o sută de persoane pentru stingerea incendiului care se manifestă pe aproximativ 200 de hectare.

„Se acționează cu un releu format din șase motopompe, vermorele, bătătoare, lopeți și bidoane cu apă. Pentru protecția personalului și acordarea ajutorului medical calificat, o ambulanță SMURD asigură intervenția în zonă. Au fost detașați în zonă și 41 de militari profesioniști de la UM 02405 și UM 01643 pentru transportul materialelor și sprijin logistic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș, lt Mădălina Epure.

Incendiul de vegetație izbucnit între Vârful Scara și Vârful Boia, pe aproximativ trei hectare, a fost lichidat în cea mai mare parte, iar silvicultorii au rămas pentru a supraveghea zona împreună cu pompierii Detașamentului de Pompieri Curtea de Argeș, deoarece mai sunt focare disparate care s-ar putea reaprinde.