Un medic al SAMB, suspendat de la coordonare în cazul decesului lui Max Bănuș

Publicat: 15 02. 2012, 11:56
Actualizat: 25 07. 2012, 05:50
Ministerul Sănătății Publice a hotărât, marți, în cazul decesului jurnalistului Max Bănuș, suspendarea de la coordonare a medicului Mariana Deacu, comisia de anchetă stabilind că aceasta a ales să trimită echipa din Bucureștii Noii, deși exista un echipaj liber mai aproape, în zona Vitan.

Ministerul Sănătății Publice a hotărât, marți, în cazul decesului jurnalistului Max Bănuș, suspendarea de la coordonare a medicului Mariana Deacu, comisia de anchetă stabilind că aceasta a ales să trimită echipa din Bucureștii Noii, deși exista un echipaj liber mai aproape, în zona Vitan. Ancheta preliminară desfășurată la Serviciul de Ambulanță al Capitalei în cazul decesului jurnalistului Max Bănuș a fost finalizată marți.

Comisia de anchetă a stabilit că existau două echipaje libere care puteau interveni în acel interval de timp la caz, unul în zona de nord (Bucureștii Noi-Chitila) și altul în zona de sud a Capitalei (Vitan-Bârzești). Medicul coordonator a avut două opțiuni pentru rezolvarea cazului, însă a luat decizia de a trimite echipajul din zona cea mai îndepărtată, respectiv Bucureștii Noi-Chitila, a mai stabilit comisia de anchetă. Directorul Serviciului de Ambulanță al Municipiului București (SAMB), Alis Grasu, a spus că echipajul a ajuns în zona Ferdinand la ora 19.19, când a găsit la locul incidentului o ambulanță Puls al cărei echipaj începuse manevrele de resuscitare.

Până la finalizarea anchetei interne a Comisiei de Disciplină a SAMB, pe baza căreia se vor decide toate măsurile ce trebuie luate în acest caz, prima măsură este suspendarea de la coordonare a medicului Mariana Deacu. De asemenea, conform rezultatelor anchetei MSP, echipajul ambulanței private a acționat în limita competenței, fără a exista probleme deosebite la locul solicitării.

Ministerul Sănătății a declanșat, joia trecută, o anchetă în cazul decesului jurnalistului Max Bănuș, pentru a stabili dacă Ambulanța a trimis la timp echipajul și dacă intervențiile realizate de echipa medicală a salvării private au fost cele conform reglementărilor pentru intervenții în astfel de cazuri. Jurnalistul Max Bănuș a decedat în 5 februarie, la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, în urma unui stop cardiac. El a făcut stop cardiac în timp ce se afla într-un taximetru. Șoferul taximetrului a chemat o ambulanță, la fața locului ajungând un echipaj de la Ambulanța Puls. După mai multe manevre de resuscitare, echipa medicală a reușit să îi repornească inima. Jurnalistul a fost apoi dus cu ambulanța la Spitalul Sfântul Pantelimon, unde, în ciuda intervențiilor medicilor, acesta a decedat.