Un medic din comisia de expertiză a cumpărat cartea bărbatului care a încercat să detoneze o bombă la Iași. „A dat și un autograf, «prima mea carte vândută»”

Publicat: 18 07. 2013, 16:51
Actualizat: 10 12. 2013, 17:37

Oliver Stan, bărbatul care în 8 iulie a încercat să detoneze o bombă într-o sală de curs de la Facultatea de Electronică din Iași, a fost supus, joi, unei noi expertize psihiatrice, pentru a se stabili dacă are discernământ.

Membrii comisiei au precizat că bărbatul a venit în fața medicilor cu un exemplar al cărții sale „Prima mea luptă”, care conține amănunte din perioada în care acesta a stat internat, în trecut, la Spitalul „Socola” din Iași.

„Ne-a adus cartea și ne-a rugat să o citim, ca să înțelegem în profunzime problemele lui. L-am întrebat cât să-i dau pe carte, deoarece chiar o voiam, pentru a înțelege mai bine trăirile pe care le are bolnavul. S-a rușinat, iar după multe insistențe, mi-a spus 50 de lei, bani pe care i-am dat. A dat și un autograf, scriind «prima mea carte vândută»”, a spus medicul legist Călin Scripcaru, membru al comisiei de expertiză.

Managerul Spitalului de Psihiatrie „Socola”, Lucian Burlea, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că pacientul a fost cooperant, a răspuns la întrebări, dar că vor mai fi necesare una sau două expertize, pentru a i se stabili discernământul.

„Este consevent și coerent în idei. E un pacient complex. În salon nu pune probleme, vorbește cu ceilalți bolnavi, dar spune că se plictisește. Ne-a cerut un calculator și un top de hârtie, pentru că vrea să scrie. Din păcate, nu putem să-i satisfacem cererea”, a spus medicul Lucian Burlea.

Oliver Stan a fost supus, joia trecută, unei prime expertize psihiatrice, din comisia de examinare făcând parte doi psihiatri, un psiholog și un medic legist.

„Aceste examinări repetate sunt necesare pentru confruntarea relatărilor pacientului, pentru consecvența sau inconsecvența lor. Totodată, se are în vedere evaluarea remușcărilor față de fapta comisă”, a spus medicul legist Călin Scripcaru, membru al comisiei de expertiză.

În cazul în care se va stabili că nu a avut discernământ în momentul în care a încercat detonarea bombei, Oliver Stan va fi trimis, cel mai probabil, la Spitalul de psihiatrie și măsuri de siguranță de la Grajduri, județul Iași.

În 8 iulie, în jurul orei 9.30, bărbatul a intrat într-o sală de curs a Facultății de Electonică și Telecomunicații din cadrul Universității Tehnice din Iași, care funcționează în Corpul A al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, unde se aflau patru cadre didactice și 41 de studenți din anul al patrulea care susțineau examenul de licență. Bărbatul, care avea în spate un rucsac, a început să strige că va detona o bombă, cerând să vină Poliția.

Potrivit unor surse judiciare, bărbatul avea un proiectil de război, de dimensiunea unui pet de 1,5 litri, în jurul căruia a improvizat un trepied cu un cui care să percuteze capsa proiectilului. De asemenea, el ar fi avut într-o geantă un bidon de cinci litri cu benzină, iar în altă geantă ar fi fost găsite trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzină.

Stan ar fi activat declanșatorul, dar, deoarece capsa era utilizată, bomba nu a explodat, însă s-a produs o explozie de mică amploare la dispozitivul de declanșare. Imediat, bărbatul a fost imobilizat de doi studenți.

Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, Lucian Burlea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că bărbatul are schizofrenie paranoidă și a fost internat de nouă ori în această unitate medicală, între anii 2006 și 2013, ultima dată în perioada 14 martie – 1 aprilie.

Surse medicale declarau corespondentului MEDIAFAX că bărbatul le-a spus medicilor de la Socola că a găsit bomba într-o pădure din județul Suceava, în apropierea comunei Cârlibaba, și că inițial a vrut să o detoneze în această localitate.

Aceleași surse susțineau că, prin gestul său, bărbatul a motivat că a vrut să atragă atenția celor din jurul său.

Potrivit medicilor, bărbatul a spus că de la vârsta de șapte ani vorbește cu Dumnezeu, precizând, totodată, că nu are o relație prea bună cu mama sa, fiind bătut de către părinți în copilărie.

„Este un tip introvertit. El afirmă că s-a retras de lume, preferând să locuiască în munți, unde și-a amenajat singur o colibă. A adus aminte în câteva rânduri despre prietenia sa cu o fată, pe când avea vârsta de 23 de ani. Se simte o frustrare la el că de atunci nu a mai cunoscut o altă tânără”, afirmau aceleași surse.

Medicii precizau că, în cadrul discuției, Oliver Stan a amintit și de calul său alb pe care l-ar deține la Cârlibaba, pe un vârf de munte.

Aceleași surse mai declarau că bărbatul ar fi spus că nu vrea să primească medicamente pe perioada șederii sale în spital, întrucât „a ajuns deja la un echilibru cu care este împăcat”.