Un medic specialist, explicații despre starea eroului de la Piatra Neamț. Ce indice de prognostic are Cătălin Denciu

Publicat: 15 11. 2020, 15:10
Cătălin Denciu, medicul-erou de la Piatra-Neamț (FOTO: Facebook)

Medicul nemțean Ioan Cătălin Denciu are arsuri pe 40% din suprafața corpului. Sâmbătă seară, el era de gardă și a încercat să salveze cât mai mulți dintre pacienții internați la ATI cuprinși de flăcările incendiului izbucnit la Spitalul Județean.

Medic specialist ATI la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Andra Cristiana Tăbăcaru aduce completări despre starea de sănătate a colegului ei de la Piatra Neamț.

Care este starea de sănătate a eroului Ioan Cătălin Denciu

Arsura reprezintă distrucţie celulară masivă, acută, cu apariţia de şoc, cu dezechilibre metabolice şi imunologice. În cazul medicului, gradul III înseamnă colorit roşu-brun, distrugere de derm, cu necesar absolut de grefare, procedeu care se face după recuperare, în care suportul vital va fi baza”, afirmă Andra Cristiana Tăbăcaru (33 de ani).

Deocamdată, explică medicul din Constanța, Cătălin Denciu trebuie să depăşească toate complicaţiile care vor apărea (de ordin pulmonar, dezechilibre metabolice etc). În acest sens, pacientul va necesita terapie nutriţională adecvată fiindcă există risculă să piardă masa musculară.

Cum se calculează indicele de prognostic: se înmulţește suprafaţa arsă cu gradul arsurii. „Colegul nostru are undeva la 120, între 100-140, însemnând complicaţii multiple şi risc mare de deces. Îi dorim multă sănătate. Tot corpul medical este alături de el”, mai spune medicul ATI din Constanţa.