Un nou adăpost de câini la Bragadiru, deschis publicului de săptămâna viitoare

Publicat: 23 01. 2014, 16:32

Municipalitatea are un nou adăpost pentru câinii fără stăpân, în Bragadiru, cu o capacitate de 1.600 de locuri, în prezent fiind acolo 480 de animale, iar cei care doresc să adopte o vor putea face de săptămâna viitoare.

Adăpostul a fost realizat pe terenul fostelor ferme de porci ale Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), care au fost igienizate și racordate la utilități.

„Prin colaborarea cu Administrația Națională a Penitenciarelor, municipalitatea are un nou adăpost în Bragadiru, care în prezent are 1.600 de locuri, atât în interior, cât și în exterior, și o posibilitate de extindere a capacității de până la 2.500 de locuri”, a declarat, joi, coordonatorul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) din cadrul municipalității, Răzvan Băncescu.

Potrivit lui Băncescu, la Bragadiru au fost duși deocamdată 480 de câini, dintre cei care au fost ținuți în cele două adăposturi din București (Pallady și Mihăilești), câini care au fost văzuți „de câteva sute de ori în lunile august-decembrie”.

În zilele următoare vor fi duși acolo încă 160 de câini.

Potrivit coordonatorului ASPA, deși adăpostul are toate avizele necesare funcționării, încă nu și-a dobândit „statutul de adăpost public”, dar de săptămâna viitoare va avea un program zilnic de vizitare, dar și de adopție, cel mai probabil același ca în celelalte două adăposturi ale municipalității.

În prezent lucrează acolo nouă deținuți, închiși în regim deschis, numărul acestora putând fi de maxim 25, conform contractelor încheiate cu Primăria Capitalei, a spus directorul Direcției de reintegrare socială din ANP, Ioana Morar .

Pentru adăpostul de la Bragadiru, Primăria Capitalei a încheiat un contract de închiriere, dobândit în urma unei licitații publice, pentru care plătește 3.900 de euro fără TVA pe lună, respectiv 1,1 euro pe metru pătrat pentru cei aproximativ 3.600 de metri pătrați închiriați.

Totodată, deținuții vor primi salariul minim pe economie, urmând să le revină efectiv 40 la sută din suma încasată, 60 la sută revenind ANP, conform prevederilor legale privind prestarea de servicii de către persoanele private de liberate.

„Este vorba de un proiect care continuă, într-o variantă adaptată, un proiect pilot efectuat în 2005 la penitenciarele din Jilava și Satu Mare și care permite implicarea persoanelor deținute cu drept de muncă în acitivități de presătir servicii”, a mai spus Ioana Morar.

Începând din septembrie 2013 și până în prezent, au fost strânși de pe străzile Capitalei aproximativ 6.000 de câini, peste 5.200 dintre aceștia fiind dați în adopție, a mai spus, joi, coordonatorul de proiect al ASPA.

În ceea ce privește capacitatea adăposturilor din București, Băncescu a precizat că în Mihăilești sunt 400 de locuri, în perioada de iarnă, la interior, fiind în prezent cazate 640 de animale, iar la Pallady sunt 350 de câini, în cele 200 de locuri.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara, în 30 septembrie 2013, că municipalitatea va aduna cel puțin 80 la sută dintre maidanezi și va reduce cu 90 la sută numărul oamenilor mușcați de aceștia, în 18 luni.