Un nou punct de frontieră ar putea fi deschis în România

Publicat: 29 07. 2013, 16:37
Actualizat: 21 06. 2018, 08:04

Un nou punct de frontieră și vamă ar putea fi deschis pe aeroportul Tuzla din județul Constanța, în urma unui parteneriat între statul român și deținătorii aeroportului, Regional Air Services, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Pentru că deschiderea unui punct de vamă și frontieră reprezintă o investiție substanțială, care pune presiune asupra bugetului public, statul român și Regional Air Services – aeroport Tuzla își propun un parteneriat pe termen lung, prin care să rezolve acest impediment și să asigure totodată cele mai bune condiții de acces și trafic pe calea aerului”, se arată într-un comunicat al Regional Air Services, reprezentanții societății adăugând că aeroportul Tuzla este dispus să susțină financiar întregul proiect.

În plus, se consideră că absența unui punct de trecere a frontierei de stat și a unui birou vamal pentru traficul internațional de călători și mărfuri pe aeroportul Tuzla scade interesul operatorilor aerieni din turism și a proprietarilor de aeronave medii și mici față de zona de sud a litoralului.

Reprezentanții Regional Air Services susțin că aeroportul Tuzla se califică în acest proiect printr-o experiență uriașă în aviația generală, unde este lider de piață, și în activitățile aeriene la o distanță mai mare de 10 mile nautice în largul mării, pentru care oferă servicii aeroportuare și de trafic.

„O recomandare în plus în favoarea aeroportului Tuzla este faptul că în afara misiunilor de transport pasageri, în această locație se execută și misiuni de evacuare medicală de urgență cu bareme de timpi de intervenție extrem de stricte pentru companiile din largul Mării Negre, dar și pentru entități de stat”, se mai arată în documentul citat.

Reprezentanții Regional Air Services mai spun că proiectul a trecut de consultarea publică, iar în prezent se așteaptă semnăturile pentru autorizare din partea ministerelor cu atribuții în domeniu.

„În baza cererii foarte ridicate de servicii vamale pe care nu le-a putut onora până acum, MinisteruluTransporturilor, Ministerul Administrației și Internelor și Ministerul Finanțelor Publice susțin Regional Air Services – Aeroport Tuzla pentru găzduirea atât a necesarului punct de lucru, Ministerul Turismului fiind, la rândul său, unul dintre beneficiari”, se precizează în comunicatul Regional Air Services.

În 1999, Regional Air Services a preluat baza de Aviație Utilitară din Tuzla, devenind astfel primul aeroport privat din România.