Un pistol și 66 de cartușe, găsite în podul clădirii unde este și sediul PSD Bistrița-Năsăud

Publicat: 31 05. 2013, 00:02
Actualizat: 30 07. 2014, 14:13

Un pistol vechi și 66 de cartușe au fost găsite, joi, de un bărbat din Bistrița, care locuiește în același imobil în care se află sediul filialei județene a PSD, arma și muniția, care ar putea data din 1929, fiind descoperite în podul casei, într-o cutie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud, Marius Rus, a declarat corespondentului MEDIAFAX că un bărbat a sunat la 112 și a chemat pompierii, întrucât s-ar fi speriat când a găsit un pistol.

„Bărbatul locuiește pe strada Gheorghe Șincai, într-un imobil în care se află și sediul PSD Bistrița-Năsăud. A găsit arma și 66 de cartușe în podul casei, într-o cutie. Am fost acolo împreună cu echipa de pirotehniști și am ridicat atât arma, cât și cartușele. Am găsit acolo un document pe care era scris anul 1929. E foarte posibil să fie de atunci. Pistolul e de mici dimensiuni. Proprietarul ne-a spus că în această casă au locuit sași”, a declarat Marius Rus.

Potrivit sursei citate, conducerea ISU Bistrița-Năsăud va decide, vineri, ce va face cu arma și cartușele, nefiind exclusă ipoteza să fie predate Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud întrucât sunt obiecte care țin de istoria orașului.

„Deocamdată le-am dus la sediul nostru, le-am depozitat în condiții de siguranță. Va decide conducerea ISU ce va face cu ele”, a spus Marius Rus.

Potrivit cărții „Bistrița: (album)”, apărută în 2001 și scrisă de Olimpia Mărgineanu, strada Gheorghe Șincai, pe care se află clădirea în care au fost găsite arma și muniția, s-a numit la 1900 „Spitalgasse”, adică „Strada Spitalului”. Aici se aflau și încă mai pot fi admirate mai multe clădiri în stil baroc. Dintre cele mai importante sunt fosta mănăstire a piariștilor cu școala și spitalul din preajma actualei Biserici romano-catolice „Sf. Treime”. În această școală au studiat și personalități importante ale culturii românești precum Gheorghe Șincai (azi fosta Spitalgasse îi poartă numele).