Un român a câștigat la CEDO după ce a fost concediat pentru că a folosit Messengerul la serviciu. Motivarea judecătorilor

Publicat: 05 09. 2017, 12:50

Bogdan Mihai Bărbulescu, în vârstă de 38 de ani, a fost concediat în 2007, de compania la care lucra pe postul de inginer însărcinat cu atribuții în vânzări. În cei trei ani în care a lucrat aici, a creat un cont de mail pentru a comunica cu clienții. Ulterior, a fost informat de către angajator că este concediat deoarece a folosit serviciul de mesagerie virtuală și în scopuri personale. Bărbulescu a primit și un transcript al comunicațiilor sale, inclusiv a unor mesaje schimbate cu logodnica sa și cu fratele său.

Bărbulescu a atacat decizia demiterii invocând încălcarea dreptului la intimitate, însă instanțele naționale nu i-au dat câștig de cauză. Astfel, a luat decizia de a se adresa CEDO. În primă fază, CEDO stabilise că angajatorul are dreptul să supravegheze comunicațiile pe Internet ale salariaților, însă Bărbulescu a atacat decizia. Astăzi, Marea Cameră a CEDO a anunțat decizia definitivă. Astfel, instanțele din România nu au respectat dreptul la viață și corespondeță privată, încălcând articolul 8 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului.

Decizia CEDO vine după ce judecătorii au analizat dosarul Bărbulescu versus România, care se referea la decizia unei societăți private de a concedia un angajator după ce a monitorizat mesajele elctronice ale angajatului, precum și presupusul eșec al instanțelor naționale de a proteja dreptul la viață privată.