Un român a fost RĂPIT în Libia. Inginerul lucra la un câmp petrolier des atacat de teroriști

Publicat: 14 07. 2018, 18:16
Actualizat: 26 03. 2019, 19:10

Patru ingineri, printre care unul din România, au fost RĂPIȚI din zona complexului de sonde petroliere El Sharara, situat în vestul Libiei. Inginerii au fost sechestrați de indivizi înarmați și transportați într-un loc necunoscut.

Ulterior, doi sintre ei au fost eliberați, au declarat sursele citate, precizând că ceilalți doi rămân în captivitate.

„Cei patru ingineri au fost răpiți de la câmpul petrolier al-Shrara și au fost dusi spre destinație necunoscută,” a confirmat un oficial, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Conform unor infomații oficiale, atacatorii înarmați au intrat în complexul petrolier sâmbătă la 05:30, ora României.

Nici un grup terorist nu a revendicat răpirea celor patru ingineri. Vineri, alți doi ingineri libieni au fost răpiți de pe același câmp petrolier, dar au fost eliberați mai târziu.

Libia se confruntă cu probleme încă din 2011, când o revoltă sângeroasă, susținută de NATO, a dus la moartea președintelui Muammar Gaddafi.

Locul unde s-a petrecut incidentul, aflat în sud-vestul Libiei, a mai avut probleme de securitate, inclusiv raiduri în care au fost furate vehicule și telefoane mobile. Unitatea petrolieră vizată sâmbătă, denumită Stația 186, a fost atacată și anul trecut. Pe lângă faptul că este una dintre principalele surse de export ale Libiei, Sharara alimentează rafinăria de petrol Zawiya cu 120.000 de barili pe zi.

Ministerul Afacerilor Externe anunță că are în atenție situația cetățeanului român răpit, prin Ambasada României în Libia, relocată la Tunis.

Din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a fost activată Celula de Criză a MAE, care a demarat, în regim de urgență, efectuarea unor verificări pentru stabilirea situației de fapt. Având în vedere specificul operațiunilor și situația din Libia, procedurile de verificare pot fi de durată.

„Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spațiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauția, dată fiind situația de securitate de pe teritoriul Libiei, se arată într-un comunicat oficial. „Precizăm faptul că, pentru acest stat, Ministerul Afacerilor Externe a instituit, încă din anul 2015, nivelul maxim de alertă: Pericol major – Părăsiți imediat zona sau țara!

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, sâmbătă, că rolul celulei de criză este, în primul rând, de a confirma dacă cetățeanul român răpit în Libia este ostatic sau dacă a fost eliberat și apoi să afle care dintre grupările militare din zonă sunt responsabile.

„Celula de criză are, în primul rând, rolul să ne confirme dacă românul este ostatic sau dacă a fost eliberat și, al doilea element, care dintre grupări își va recunoaște răpirea cetățeanului român,” a declarat Teodor Meleșcanu, la Digi 24. „Un element important este și încercarea noastră de a lua un contact cu compania la care lucrează pentru a vedea în ce măsură se pot implica și ei. (…) Politica noastră a fost întotdeauna foarte clară de a nu finanța operațiunile teroriste, chiar când a fost vorba de ostatici, dar, în același timp, deschiderea noastră este spre dialog, spre găsirea unor soluții pentru eliberarea cetățenilor români.”