Unde se află închisoarea din România în care ar fi fost torturat teroristul care a dat cele mai valoroase informații pentru capturarea lui Osama bin Laden

Unde se află închisoarea din România în care ar fi fost torturat teroristul care a dat cele mai valoroase informații pentru capturarea lui Osama bin Laden
Publicat: 23/04/2012, 19:29
Actualizat: 23/04/2012, 21:09

Membrii Al-Qaida care au furnizat informații care au dusla localizarea lui Osama bin Laden au fost interogați în închisorisecrete ale CIA din România și Polonia, scrieDotspress.com. Conform unor oficiali citați de CBS News,Khaled Sheikh Mohammed, organizatorul atacurilor de la 11septembrie, a fost cel care a furnizat anchetatorilor numelecurierului. CIA a obținut informații similare și de lasuccesorul lui Mohammed, Abu Faraj al-Libi. Prizonierii le-au spusamericanilor că Osama bin Laden are atât de multă încredere încurierul său încât ar putea locui cu el, sub același acoperiș.

Atât Mohammed, cât și al-Libi au fost supuși unortehnici dure de interogare, în închisori americane secrete situateîn România și Polonia.

Mai mulți suspecți de terorism ar fi fost închiși într-oclădire renovată de pe o stradă aglomerată din București,conform cotidianului New York Times, care l-a citat pe fostul șefal principalei baze de aprovizionare a CIA din Europa, Kyle D.Foggo. Acesta susține că în martie 2003, conducerea agenției despionaj a SUA i-a cerut să amenajeze închisori secrete pentru a-ideține aici pe unii dintre cei mai periculoși teroriști.

Associated Press a relatat, în august 2010, citând actuali șifoști oficiali ai SUA, care și-au păstrat anonimatul, căRomânia a găzduit o închisoare secretă cu numele de cod”Britelite”. În această închisoare ar fi fost deținut, între alții,Khaled Sheikh Mohammed, transferat, ulterior, laGuantanamo. Conform unor documente secrete publicate deWikileaks și citate de metro.co.uk, Khaled, bănuit deorchestrarea atentatelor din 11 septembrie 2001, a avertizat că obombă nucleară este ascunsă într-una din metropolele europene și vafi detonată pentru a răzbuna asasinarea lui Osama binLaden.

Kyle D. Foggo a supervizat construirea a trei centre dedetenție, fiecare conceput pentru a găzdui circa șase deținuți.Unul dintre aceste trei centre era chiar cel din București.Centrele de detenție CIA au fost proiectate să arate identic,pentru ca, în caz de transfer, deținuții să aibă dificultăți îna-și determina locația.

Celulele aveau caracteristici speciale pentru a preveni rănireadeținuților în timpul interogatoriilor – podele antiderapante șiflexibile, pereți îmbrăcați în lambriuri din lemn pentru a atenuaimpactul în momentul în care cineva ar fi fost izbit de perete.Prizonierii erau ținuți în celule la suficientă distanță pentru aîmpiedica o eventuală comunicare între ei și stăteau singuri încameră timp de 23 de ore pe zi, având dreptul la o oră de exercițiipe zi. Erau supravegheați de ofițeri de securitate ai CIA, carepurtau cagule. În timpul interogatoriilor, s-au folosit tehnici detortură, precum simularea înecului.

Avansat în 2004, Foggo a fost pus sub acuzare în februarie 2007pentru frauda în care a fost implicată compania ce a echipatînchisorile CIA, a pledat vinovat, fiind condamnat, în 2008, latrei ani de închisoare.

În noiembrie 2010, Amnesty International (AI) a cerut guvernuluiromân o anchetă „completă, imparțială, independentă și eficientă”privind implicarea în programele de detenție secretă ale CIA. AI aprezentat, în ultimul său raport, „Dovezi solide” ale complicitățiia opt state europene în programele de detenție secretă aleCIA-ului, care au funcționat după atacurile din SUA din 11septembrie 2001. Între cele 8 state se numără și România.

Chiar și în două rapoarte ale Parlamentului European s-aafirmat că România și Polonia au găzduit centre de detenție secretăCIA. Documentele au fost întocmite de Raportorul europeanDick Marty, senator elvețian și fost procuror de stat. Raportorul aajuns la concluzia că CIA a colaborat cu agențiile de informațiimilitare din Polonia și România, care raportau direct fostuluipreședinte polonez Aleksander Kwasniewski și președinților româniIon Iliescu și apoi Traian Băsescu.

Pe lista responsabililor de operațiuni secrete dedetenție ale CIA în România apar fostul ministru al Apărării, IoanMircea Pașcu, consilierul prezidențial Ioan Talpeș și șefulDirecției de Informații și Reprezentare Militară, Sergiu TudorMedar. Zona în care ar fi existat centrele de detențieeste localizată, în raportul Marty, între Tulcea și Constanța. Ceiincriminați au negat acuzațiile, Ioan Mircea Pașcu i-a cerut luiMarty scuze publice, iar președintele Traian Băsescu a sugerat căraportorul ar avea probleme mentale. „Dick Marty a plecat cu …”, aspus Băsescu, când a aflat de al doilea raport al lui Dick Marty,după care a făcut un gest cu mâna, spre cap.

Consiliul European a emis o declarație oficială, acuzând 20 deguverne europene că au ajutat CIA să construiască o rețea globalăde „activități ilegale”. Documentul menționează căBosnia-Herțegovina, Marea Britanie, Italia, Macedonia, Germania,Suedia și Turcia au violat „drepturile anumitor persoane”, în timpce Ciprul, Grecia, Irlanda, Portugalia, Polonia, România și Spaniasunt acuzate de „complicitate activă sau pasivă”.

În septembrie 2006, fostul președinte american George W. Bush aconfirmat faptul ca CIA a folosit închisori secrete pentru ainteroga suspecți de terorism, fără să precizeze în ce țări seaflau acestea. News Paper Kuweit a publicat un reportaj cu maimulți deținuți care au scăpat din închisorile CIA, dar niciunul nua putut spune cu exactitate în ce țară a fost dus.

Scandalul închisorilor secrete CIA a izbucnit în noiembrie 2005,urmare a unor dezvăluiri din The Washington Post. Articolul nuindica țările în care se aflau aceste închisori, dar, în aceeașilună, Human Rights Watch (HRW) indica Polonia și România dreptlocații sigure ale unor închisori secrete administrate de CIA. TomMalinowski, directorul HRW, a indicat baza aeriană MihailKogălniceanu, din Constanța, ca fiind folosită de CIA pentrutransferul deținuților. Organizația a ajuns la această concluziedupă studierea documentelor de zbor ale unui avion Boeing 757, cuseria N313P, care, în 2003, a aterizat la Constanța venind directde la Kabul.

ŞOC! Handbalista româncă celebră, bătută şi violată cu bestialitate: "M-a chemat în cameră şi...". Cine...
Imagini rare cu Oana Cuzino în costum de baie. Arată impecabil la aproape 50 de...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ioana Ginghină în costum de baie! Din acest motiv...
Cum a slăbit Raluca Bădulescu 70 de kilograme. Dieta care o ajută să nu se...
Fulgy, mesaj șocant de adio! „Îmi pare rău că m-am născut…” S-a întâmplat în urmă...
Cine sunt, de fapt, nașii reali aleși de Simona Halep și Toni Iuruc! Am aflat...
Ce făcea Oana Mizil pentru Ceauşescu! Detalii incredibile despre iubita lui Vanghelie
S-a vaccinat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române? Răspunsul lui Vasile Bănescu
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
Focar de infecție cu Norovirus într-un oraș din România. Spitalele au înregistrat 140 de cazuri
Imagini rare cu Oana Cuzino în costum de baie. Arată impecabil la aproape 50 de...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
BOMBĂ! Prețul energiei electrice a ”explodat”. Vești proaste pentru milioane de români
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Vestea ŞOC a momentului vine din Germania. Anunţul făcut de ANGELA MERKEL uimeşte Europa. "Numai...
ȘOCUL ANULUI despre Simona Halep! Este răsturnare totală de situație. Tatăl Simonei a spus exact...
Aroganță marca Bianca Drăgușanu. Cum le desființează pe vedetele de la Survivor. „Eu am bani...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...