Ungaria a făcut anunțul oficial: discutăm cu Guvernul de la București despre instalarea unui gard la frontiera cu România

Publicat: 24 05. 2017, 11:19
Actualizat: 15 06. 2018, 05:32

Potrivit datelor prezentate luni la Budapesta, peste 50.000 de imigranți au pătruns ilegal în Italia în acest an, cu 47% mai mulți decât în aceeași perioadă din 2016.

Peter Szijjarto a mai anunțat că numărul imigranților care au pătruns ilegal în România a crescut cu 70% în 2017, până la 1.054, comparativ cu situația de anul trecut.

În ceea ce privește situația din Ungaria, Szijjarto a spus că vor fi puse în aplicare măsuri suplimentare de protecție a frontierelor, inclusiv instalarea unui gard de-a lungul graniței dintre Ungaria și România, dacă va exista un nou val de imigranți pe traseul Balcanilor de Vest. El a menționat că sunt în desfășurare consultări cu guvernul român.

Șeful diplomației de la Budapesta a enumerat mai mulți factori care ar juca un rol important în creșterea presiunii asupra granițelor europene în lunile următoare.

„Acordul semnat de către Uniunea Europeană cu Turcia privind migrația este fragil. Deși Bruxelles-ul i-a cerut președintelui Turciei să contribuie la securitatea pe continent, liderii UE continuă să critice Turcia. Situația politică din Macedonia este instabilă și este greu de văzut dacă noua conducere a țării va putea sau va dori să mențină măsurile pentru protejarea frontierelor”, a spus Szijjarto.

Ministrul ungar de Externe a criticat UE pentru că „a pus presiune” pe țările care fie au rezolvat problema migrației prin implementarea unor măsuri de combatere a acesteia, fie au elaborat un concept pentru a le aborda.