Unirea în spirit și IDEALURI, cel mai puternic sentiment din DECEMBRIE 1989. Tokes Laszlo ne amintește de Revoluție

Publicat: 15 12. 2018, 22:28

Tokes laszlo, cel în jurul căruia s-au ridicat timișorenii, declanșând Revoluția din decembrie 1989, regretă că atmosfera naționalistă s-a refăcut atât de repede.

„La 29 de ani de la Revoluție, cel mai puternic sentiment pe care-l am e de a fi parte al unei comunități care a fost cândva Biserica Reformată Maghiară, care a primit un ajutor de la locuitorii acestui oraș, aparținând în majoritate comunității românești. Unirea lor în spirit, în idealuri și tăria lor de suflet de a se ridica împotriva dictaturii comune și dușmanului comun, a dictaturii ceaușiste, este ceva exemplar și îmi pare foarte rău că ulterior s-a refăcut atmosfera naționalistă ațâțătoare și divizătoare a populației orașului și întregii țări”, a declarat Tokes.

„Chiar la aniversare ar trebui să ne înălțăm la culmile spiritului Declarației din Alba Iulia, de 100 de ani, care în spiritul pluralist al Transilvaniei a închipuit viitorul comun al celor care trăiesc pe aceste meleaguri. În 1989 am avut o nouă șansă de a atinge aceste scopuri și hai să încercăm iarăși să ajungem la înțelegere care, chiar în sensul unirii celor patru orașe din vestul Transilvaniei, României, ar putea reprezenta drumul spre viitor”, a îndemnat Laszlo Tokes.

Sâmbătă seara, europarlamentarul a depus o coroană de flori, pe fațada Bisericii Reformate din centrul Timișoarei, locul de unde a pornit Revoluția din Decembrie 1989.

În seara de 15 decembrie 1989, mai mulți timișoreni s-au alăturat unui grup de credincioși ai Bisericii Reformate din Piața Maria din Timișoara, care protestau împotriva intenției autorităților de a-l transfera pe pastorul Tokes Laszlo în alt oraș. În seara următoare, erau tot mai mulți. Când poetul Ion Monoran a oprit tramvaiul și a strigat „Jos Ceaușescu!”, oamenii i-au venit alături și au pornit spre Comitetul Județean de Partid. Au ajuns câteva sute și s-au confruntat violent cu un pluton de scutieri trimiși de Miliție.

Așa a pornit la Timișoara o revoltă anticeaușistă, care s-a transformat imediat într-o revoluție anticomunistă și ne-a adus – după 29 de ani, aici.