Uniunea Europeană subliniază importanța consolidării autonomiei strategice în materie de apărare

Publicat: 26 02. 2021, 21:38
Actualizat: 06 04. 2021, 15:00
Uniunea Europeană subliniază importanța consolidării autonomiei strategice în materie de apărare / Ilustrativ: Facebook

Uniunea Europeană își menține angajamentul de implementare a Agendei Strategice 2019-2024 prin urmărirea unui parcurs orientat mai mult în sens strategic şi prin intensificarea capacităţii Uniunii Europene de a acţiona autonom.

Importanța autonomiei strategice în materie de apărare

Consiliul European a transmis, printr-un comunicat, că își menține angajamentul de implementare a Agendei Strategice 2019-2024 prin urmărirea unui parcurs orientat mai mult în sens strategic şi prin intensificarea capacităţii Uniunii Europene de a acţiona autonom.

„Menţinem angajamentul de implementare a Agendei Strategice 2019-2024 prin urmărirea unui parcurs orientat mai mult în sens strategic şi prin intensificarea capacităţii Uniunii Europene de a acţiona autonom. În mod specific, în privinţa securităţii şi apărării, vrem să promovăm interesele şi valorile UE, precum şi rezistenţa şi pregătirea pentru a aborda eficient ameninţările de securitate şi provocările. Reafirmăm că, în contextul creşterii instabilităţii globale, UE trebuie să asume mai multe responsabilităţi pentru propria securitate”, transmite Consiliul European, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Viitorul cooperării cu NATO

Uniunea va avea o strânsă cooperare cu NATO, prin respectarea deplină a principiilor stabilite în tratate şi agreate de Consiliul European, se mai arată în comunicatul citat.

„Ne angajăm să cooperăm strâns cu NATO, prin respectarea deplină a principiilor stabilite în tratate şi agreate de Consiliul European; de asemenea, ne angajăm să consolidăm parteneriatele cu Naţiunile Unite şi principalii parteneri regionali. Aşteptăm să cooperăm cu noua Administraţie a SUA asupra unei agende transatlantice ambiţioase care să includă un dialog strâns în materie de securitate şi apărare. Această cooperare globală va beneficia de o Uniune Europeană mai puternică în domeniul securităţii şi apărării”, precizează Consiliul European.

Uniunea Europeană dorește „creşterea investiţiilor în apărare şi intensificarea dezvoltării capabilităţilor civile şi militare, precum şi a disponibilităţii operaţionale”. În acest sens, Uniunea propune acţiuni mai eficiente de planificare şi consolidarea bazei tehnologice şi industriale în domeniul apărării.

„În contextul numărului din ce în ce mai mare şi complexităţii ameninţărilor cibernetice, intenţionăm să consolidăm rezilienţa cibernetică europeană, capacitatea de reacţie şi îmbunătăţirea cadrului de gestionare a crizelor în materie de securitate cibernetică”, subliniază Consiliul European.