Uniunea Judecătorilor, despre raportul MCV: Abordarea este incompletă, nu sunt referiri la soluțiile pentru rezolvarea problemelor din justiție

Publicat: 27 01. 2017, 14:14
Actualizat: 30 06. 2018, 20:29
Rezultatele Eurobarometrului detaliază cum percep românii independența justiției

„Nu am regăsit în raport nici o referire la Memorandum și la soluțiile propuse de peste 80% dintre instanțe la rezolvarea problemelor din justiție. Acest document programatic adoptat de majoritatea largă a judecatorilor – cei care zi de zi aplică legea în instanță și cunosc cel mai bine problemele sistemului – a expus o serie de probleme majore cu care se confruntă sistemul judiciar, incluzând totodată soluții la acestea”, se arată într-un răspuns al UNJR la o solicitare MEDIAFAX.

Uniunea face referire și discuțiile din spațiul public privind implicarea serviciilor de informații în actul de justiție: „Raportul menționează însă problema ridicată de UNJR privind capacitatea instituțională efectivă a CSAT de a efectua verificări privind existența ofițerilor acoperiți, a colaboratorilor sau informatorilor serviciilor de informații între magistrați”, spun judecătorii.

Asociația susține că în cuprinsul raportului nu se discută despre respectarea drepturilor persoanelor acuzate în faza de urmărire penală, precizând că „au existat hotărâri judecătorești, la care se face referire în spațiul public, prin care s-au reținut încălcări de drepturi, precum confidențialitatea client avocat sau secretul deliberării. Aceasta din urmă este deosebit de gravă, pentru că încalcă independența justiției. Or, a ignora aceste semnale nu ajută anticorupția și fac din acest raport un raport cu o viziune unilaterală și de nișă, deci incomplet”.

UNJR susține că este de acord cu importanța transparența justiției, la care se face referire în raport, menționând însă că există o problemă cu modul în care DNA comunica doar actele favorabile acuzării nu și măsurile dispuse de intanțe favorabile acuzatului.

„Raportul critică și modul de numire al procurorilor șefi, arătând că legea și procedura de numire a procurorilor șefi nu sunt suficient de robuste pentru a se evita o influență politică excesivă asupra numirilor. Aduc aminte că UNJR a solicitat ministrului Prună să facă proceduri transparente pentru numirea procurorului șef DNA, lucru care nu s-a întâmplat”, explică UNJR.

Uniunea consideră că lupta anticorupție din România ar trebui concentrată pe transparentizarea cheltuirii banului public, făcând referire la remarca din conținutul raportului MCV, potrivit căreia măsurile de prevenire a corupției nu sunt suficiente.