UNJR îi cere lui Toader să scoată din proiectul Legilor justiției referirile la Inspecția Judiciară: Propunerea actuală este inacceptabilă

Publicat: 03 10. 2017, 14:08
„Propunerea actuală, cu mutarea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției, este inacceptabilă. Inspecția Judiciară comportă probleme complexe, care necesită o abordare separată și profundă. Va trebui făcut în acest sens un studiu comparat cu alte sisteme de drept pentru a găsi cea mai bună soluție pentru Inspecția Judiciară, o soluție care să îi întarească independența și să îi asigure o funcționare eficientă”, au transmis judecătorii în scrisoarea adresată ministrului Justiției. 
 
UNJR îi cere lui Toader și revizuirea propunerii referitoare la vârsta și experiența minime de admitere la INM, arătând că o cerință de minimum 30 de ani și 5 ani experiență în domeniul juridic ar putea afecta grav ocuparea posturilor vacante din sistem, iar efectul va fi supraaglomerarea judecătorilor care au deja un volum foarte mare de muncă: „Soluția propusă atât de asociații, cât și de CSM, de prelungire a perioadei de pregătire, răspunde mult mai bine necesității de a avea judecători definitivi cu o suficientă experiență profesională, care să dubleze pregătirea teoretică fără a implica și riscurile propunerii actuale”, mai arată Uniunea Judecătorilor. 
 
Judecătorii critică și forma dată în proiect răspunderii materiale, precizând că aceasta „încalcă dispozițiile art. 52 alin. 3 din Constituție referitoare la condiția exercitării funcției cu rea credință și gravă neglijență. De asemenea, formularea propusă este atât de laxă încât nu circumscrie în nici un mod limitele răspunderii, lăsând loc arbitrariului”. 
 
UNJR a mai solicitat acordarea unei perioade tranzitorii „până când prevederile referitoare la schimbarea regulilor referitoare la promovare vor intra în vigoare, pentru a evita blocarea accesului la nivelurile superioare și a asigura fluiditatea acestora în anii imediat urmatori intrării în vigoare a legii”.
 
Judecătorii i-au mai solicitat lui Toader și să-și mențină toate amendamentele referitoare la distincția de carieră făcută între procurori și judecători, dar și între atribuțiile celor două secții ale CSM, dar și „toate recomandările făcute de Comisia 1 a CSM care duc la întărirea statutului și independenței judecătorilor”. 
 
„Întregul proiect de modificare a Legilor justiției trebuie să aibă ca scop întărirea independenței justiției, adică a statutului și independenței judecătorilor, ca și condiție intrinsecă a dreptului cetățenilor la un proces echitabil. Propunerile pe care le-am facut conduc la întărirea statutului și independenței judecătorilor și ne așteptăm să țineți cont de ele”, a încheiat UNJR.