Unul din opt decese europene este cauzat de poluare. Comunitățile sărace sunt adesea expuse la mai multă poluare

Publicat: 08 09. 2020, 15:28
Centrala electrică Bełchatów , cea mai mare termocentrală din Europa și a doua din lume ca putere instalată.

Cel puțin unul din opt decese europene este rezultatul poluării, a dezvăluit un nou raport publicat de Agenția Europeană de Mediu (AEM).

Poluarea aerului și a zgomotului, precum și modificările cauzate de schimbările climatice, afectează sănătatea și bunăstarea celor mai vulnerabili

Poluarea aerului și a zgomotului, precum și modificările cauzate de schimbările climatice, cum ar fi undele de căldură, afectează sănătatea și bunăstarea celor mai vulnerabili, se arată în raport, care se bazează pe datele Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la decese și boli.

„Există o legătură clară între starea mediului și sănătatea populației noastre”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.

„Toată lumea trebuie să înțeleagă că, având grijă de planeta noastră, nu salvăm doar ecosistemele, ci și viețile, în special cele care sunt cele mai vulnerabile”.

Poluarea aerului este principalul factor de deces din cauza factorilor de mediu din Europa, contribuind la 400.000 de decese premature pe an, potrivit SEE. Acestea includ decese cauzate de cancer pulmonar, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Poluarea fonică, a doua cauză

Poluarea fonică este a doua și contribuie la 12.000 de decese premature. Acest lucru este în mare parte atribuibil traficului rutier și este în creștere, se arată în raport.

In sud-estul și estul Europei  impactul este mai mare, Bosnia și Herțegovina având 27% din decesele imputabile mediului. Cele mai mici fracțiuni de decese atribuite mediului au fost în Norvegia și Islanda, cu 9%.

 

În UE, România, Bulgaria și Ungaria, cea mai mare fracțiune de decese atribuite mediului

„Avem nevoie de un mediu sănătos dacă vrem să ducem o viață sănătoasă”, a declarat Hans Bruyninckx, director executiv al Agenției Europene de Mediu, într-o conferință de presă. El a subliniat într-o declarație necesitatea protejării persoanelor vulnerabile.

Raportul arată că comunitățile sărace sunt adesea expuse la mai multă poluare a aerului și a zgomotului.

„Oamenii mai săraci sunt expuși în mod disproporționat la poluarea aerului și la condițiile meteorologice extreme, inclusiv valurile de căldură și frigul extrem. Acest lucru este legat de locul în care locuiesc, muncesc și merg la școală, adesea în cartierele urbane social defavorizate, aproape de trafic intens”, se arată în raport.

Decesele cauzate de factorii de mediu includ cancerul și problemele de sănătate care pot fi legate de poluarea mediului, a spus Bruyninckx. Raportul adaugă că cercetările leagă poluarea aerului de rate mai mari de deces COVID-19.

Există factori necunoscuți suplimentari care ne influențează sănătatea, inclusiv calitatea slabă a aerului interior și expunerea chimică, despre care Bruyninckx a spus că trebuie studiate. Organizația Mondială a Sănătății estimează că 2,7% din decesele globale sunt atribuite expunerii chimice.

Schimbările climatice vor avea, de asemenea, un efect negativ asupra sănătății, scenariile actuale sugerând că decesele suplimentare cauzate de valurile de căldură ar putea ajunge la peste 130.000 pe an, se arată în raportul SEE.

Agenția solicită crearea mai multor spații verzi și spații albastre – acces la apă marină și dulce – în zonele urbane pentru a promova stiluri de viață mai sănătoase și un aer mai curat.