Urmașii grofului Banffy Daniel au pierdut procesul: peste 25.000 de hectare de pădure rămân la stat

Publicat: 10 10. 2014, 18:28
Actualizat: 06 02. 2016, 02:32

Prefectura Mureș a anunțat, vineri, printr-un comunicat de presă, că peste 25.000 de hectare de pădure din comunele mureșene Stânceni, Lunca Bradului, Deda și Răstolița vor rămâne în proprietatea statului român, după ce urmașii grofului Banffy Daniel au pierdut irevocabil procesul pe care l-au intentat la Tribunalul Brăila, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Mureș de pe lângă Instituția Prefectului Județul Mureș a câștigat în 9 octombrie, în instanță, la Tribunalul Brăila, în mod irevocabil suprafața de 25.377 de hectare de pădure solicitată la reconstituire de către S.C. Domeniul Silvic Gudeamesterhaza S.A. prin administrator Bethlen Ana. Aceasta este urmașa fostului grof Banffy Daniel. Acționari mai erau și Banffy Lasylo, Bannfy Ioan Sr., Banffy Ioan jr. Cu alte cuvinte, această suprafață forestieră situată în localitățile Stânceni, Lunca Bradului, Deda și Răstolița, de pe Valea Mureșului Superior, rămâne în proprietatea statului român, în administrarea Romsilva – Direcția Silvică Mureș”, se arată în comunicat.

Potrivit site-ului Tribunalului Brăila, urmașii grofului Banffy Daniel au formulat cerere de revizuire a unei sentințe din luna mai 2012 a aceleiași instanțe, care le-a fost respinsă ca nefondată.

În actele depuse la dosar se arată că Domeniul Silvic Gudeamesterhaza S.A. a invocat în susținerea cererii de revizuire înscrisuri obținute de la Arhivele Naționale Mureș, dar și un „Memorandum”, „pretins a fi fost descoperit la unul din membrii familiei Banffy din Budapesta”.

Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Mureș a contestat primele înscrisuri ca fiind introduse tardiv, arătând, în ce privește ultimul act – redactat în limba germană, purtând data de 11 ianuarie 1934 și care a fost prezentat Tribunalului Brăila în aprilie 2014 – că acesta nu are nicio semnătură sau ștampilă.

Comisia a cerut instanței din Brăila să respingă cererea de revizuire bazată pe acest act, apreciind că „nu are nicio valoare, este o simplă foaie de hârtie”, întrucât traducerea acestuia nu e certificată de un traducător autorizat și legalizată ca atare de un notar public.

În mai 2013, moștenitorii familiei nobiliare Banffy, asociați în Domeniul Silvic Gudeamesterhaza, au pierdut, tot la Tribunalul Brăila, un alt proces intentat Comisiei județene de fond funciar Mureș, în care reclamau nerestituirea celor peste 25.000 de hectare de pădure din județ de către comisie, proces în care formulaseră contestație în anulare.

La acest moment, Prefectura Mureș mai are procese pentru încă aproximativ 40.000 de hectare de pădure, pe rolul mai multor instanțe din țară.