USR, atacat de Firea: Asa-zișii salvatori ai națiunii se opun investițiilor urgente în sănătate. Ipocrizia politică nu are margini

Publicat: 27 06. 2019, 10:24

„Așa-zișii salvatori ai națiunii se opun investițiilor urgente în sănătate! Ipocrizia politică nu are margini! Cetățenii trebuie să afle că este o distanță uriasă între declarațiile lor și fapte! Iată încă o dovadă: Indicatorii tehnico-economici pentru 2 investiții în infrastructura de sănătate: spitalele Victor Babeș și Foișor au fost actualizați de Consiliul General, la propunerea primarului general, deși consilierii USR s-au opus. Li s-a răspuns tuturor întrebărilor, s-au adus toate lămuririle și argumentele legale, tehnice, etc. Degeaba! Blocaj total!”, a scris, pe Facebook, Gabriela Firea.

Primarul general arată că, la propunerea sa, consilierii generali ai Capitalei au aprobat indicatorii tehnico-economici actualizați pentru două obiective de investiții din sectorul medical, respectiv construirea ambulatoriului pentru Spitalul de boli infecțioase și tropicale „Victor Babeș” și extinderea Spitalului clinic de ortopedie, traumatologie și TBC osteoarticular „Foișor”, proiectul care a fost aprobat cu 38 de voturi „pentru” și 10 abțineri (USR).

„Toate știrile cu privire la tăierile la capitolul sănătate, care au apărut de când s-a publicat proiectul de rectificare bugetară, se infirmă. Iată că în ciuda restricțiilor de ordin bugetar, acest domeniu a rămas prioritar și continuăm ambițiosul nostru program de modernizare a spitalelor bucureștene. În paralel cu eforturile prin care încercăm să rezolvăm situația financiară a Capitalei, ne ocupăm de proiectele deja începute, pentru ca oamenii să beneficieze cât mai curând de noile facilități oferite de astfel de investiții. Nu este și cazul consilierilor USR, care s-au abținut de la vot la proiectul care vizează Spitalul Foișor și, practic, au boicotat o investiție atât de importantă pentru bucureșteni”, potrivit sursei citate.

Investiția la Victor Babeș se ridică la aproximativ 15 milioane de lei (cu TVA inclus), iar la Foișor – la aproape 329 de miliaone de lei (cu TVA inclus), sume asigurate din bugetul propriu al Municipiului București, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

Actualizările de cost au fost necesare, transmite edilul, ca urmare a modificărilor legislative în domeniul salarizării, precum și pentru a integra noi spații și dotări în proiectele realizate cu ani în urmă, având în vedere că între timp tehnicile medicale incluse inițial în proiect și producția de echipamente au evoluat.

Astfel, Spitalul Foișor ar trebui să beneficieze, în plus față de proiectul inițial, de aparate de radiologie și RMN Tesla 3, de aparat de anestezie compatibil cu RMN, computere și monitoare specifice activităților medicale, de o imprimantă 3D necesară rezolvării cazuistice chirurgicale deosebite, prin crearea de modele preoperatorii necesare găsirii soluțiilor optime pentru fiecare pacient în parte și abordării unor tehnici noi), dar și de extinderea unor spații, sau dotarea cu mobilier specific a Centrului de cercetare, a sălii de training medical (pentru promovarea intervențiilor minim invazive).