Utilizatorii Instagram sunt vizați de hackeri. Sfaturile specialiștilor în securitate cibernetică pentru a evita pierderea contului

Publicat: 17 08. 2022, 18:01
Actualizat: 17 08. 2022, 18:03
FOTO - caracter ilustrativ: Pixabay.com

Utilizatorii platformei Instagram sunt vizați de o campanie rău intenţionată a hackerilor, ce transmit mesaje false prin sms-uri, e-mailuri şi social media. Avertismentul vine din partea specialiştilor din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

”Atenţie la sms-urile, e-mail-urile sau mesajele primite pe social media din surse necunoscute ori de la numere scurte, care cer autentificarea în contul de Instagram sau resetarea parolei. (…)

Textul poate părea autentic, pentru că atacatorii încearcă să simuleze faptul că mesajul este transmis chiar de reţeaua socială. Cu toate acestea, Instagram nu foloseşte această metodă pentru resetarea parolei şi nu va trimite niciodată mesaje text pentru acest lucru.

Singura modalitate prin care Instagram comunică este prin e-mailuri oficiale sau prin trimiterea unei notificări direct din aplicaţie.

Accesarea link-ului de pe dispozitivul mobil pe care sunteţi autentificat în aplicaţia de Instagram poate duce la pierderea accesului la cont, atacatorii având astfel posibilitatea de a schimba parola”, explică specialiştii DNSC.

În acest context, experţii în securitatea cibernetică recomandă: evitarea accesării link-urilor din surse necunoscute, activarea autentificării cu doi factori (2FA) din setările Instagram, menţinerea unei soluţii de securitate instalată pe dispozitive.

În cazul în care totuși utilizatorii au căzut în capcană şi au pierdut accesul la cont, trebuie să se adreseze Centrului de Ajutor al Instagram pentru recuperarea acestuia, mai transmit specialiștii.

DNSC precizează că utilizatorii de internet se pot antrena pentru a detecta şi evita asemenea ameninţări în online, pe site-ul https://sigurantaonline.ro.

”Siguranța Online” este o campanie de conştientizare la nivel naţional, derulată de DNSC, Poliţia Română şi Asociaţia Română a Băncilor, alături de parteneri din zona privată, precum Microsoft România, Bit Sentinel, Attack Simulator, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) şi Dekeneas.