Vaccinul AstraZeneca este legat de tromboze, spune un oficial EMA

Publicat: 06 04. 2021, 13:39
Actualizat: 06 04. 2021, 14:12
Legătură între AstraZeneca și tromboze Sursă Foto: Shutterstock - Ilustrativ

Există o legătură între vaccinul AstraZeneca și cazurile grave de tromboze la persoanele vaccinate cu serul britanic, afirmă un oficial al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), relatează publicația italiană Il Messaggero.

„Legături” între vaccinul AstraZeneca și cazurile de tromboză

Într-un interviu pentru cotidianul italian Il Messaggero, un oficial EMA confirmă existența unei „legături” între vaccinul AstraZeneca și cazurile de tromboză identificate în urma administrării acestuia.

„Putem spune acum, este clar că există o legătură cu vaccinul. Ce cauzează această reacție, totuși, nu știm încă”, declară Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

„Trebuie să înțelegem cum se întâmplă”

„Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există un link, dar trebuie totuși să înțelegem cum se întâmplă”, mai spune el, în timp ce EMA se va întâlni pe dosar în perioada 6-9 aprilie.

Încercăm să obținem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, să definim exact acest sindrom datorat vaccinului (…) Dintre persoanele vaccinate, există un număr de cazuri de tromboză cerebrală la tineri mai mare decât ceea ce am face Asteapta. Va trebui sa spunem „, a mai spus acesta.

În ultimele săptămâni au apărut suspiciuni cu privire la posibile reacții adverse grave, dar rare, după observarea la persoanele vaccinate cu AstraZeneca a cazurilor de tromboză atipică.

Zeci de cazuri au fost identificate

Zeci de cazuri au fost deja identificate, dintre care mai multe au dus la deces. În Marea Britanie, au existat 30 de cazuri și șapte decese dintr-un total de 18,1 milioane de doze administrate începând cu 24 martie.

Până în prezent, EMA a susținut că „nu este dovedită nicio legătură cauzală cu vaccinul”, chiar dacă este „posibil” și că beneficiile vaccinării împotriva coronavirusului depășesc întotdeauna riscurile.

Pentru Paul Hunter, specialist în microbiologie medicală la Universitatea din East Anglia intervievat de AFP, „dovezile indică mai degrabă în direcția că vaccinul Oxford-AstraZeneca este într-adevăr cauza”.