Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea la cabinetele medicilor de familie nu se va face prin programare pe platformă

Publicat: 30 03. 2021, 16:53
Actualizat: 06 04. 2021, 14:14
De ce nu se vaccinează românii? Valeriu Gheorghiță: Principala cauză e teama de reacțiile adverse / Foto: Alexandru Dobre - Mediafax Foto

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, vaccinarea prin cabinetele medicilor de familie nu se va face prin programarea pe platformă.

Vaccinarea la cabinetele medicilor de familie nu se va face prin programare pe platformă

„Vaccinarea prin cabinetele medicilor de familie nu se va face programare pe platformă. Fiecare medic de familie, după modelul vaccinărilor antigripale, sezoniere, își face catagrafia pacienților proprii și zilnic va programa un număr fix de persoane și va efectua vaccinarea persoanelor respective, datele în schimb este obligatoriu să fie centralizate în Registrul Electornic Națiponal al Vaccinării”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Potrivit colonelului Gheorghiță, după începerea vaccinării în cabinetele medicilor de familie va demara și o acțiune de vaccinare la sediile unor firme.

„Persoanele care vor fi vaccinate în aceste centre ale marilor operatori economici fac parte din rândul angajaților. Parte dintre operatorii economici și-au exprimat disponibilitatea de a menține centrul deschis și pentru restul populației, așa încât depinde de la un operator la altul dacă primește și persoane din rândul populației generale atunci evident că va fi disponibilă pentru programare în platformă și se va configura acel centru, dacă vorbim doar de vaccinarea personalului propriu acest lucru va fi suspus analizei, încă nu s-au finalizat detaliile”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiţă: Riscul de deces după vaccinare este de cel puţin 100 de ori mai mic decât la persoanele nevaccinate

Riscul de deces după vaccinare este de cel puţin 100 de ori mai mic decât la persoanele nevaccinate, a anunţat, marţi, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţii de Vaccinare (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă. Au fost, însă, şi cazuri de deces după vaccin.

„Pentru cei care au fost diagnosticaţi cu infecţie după prima doză vă readuc aminte că timpul de incubare era de circa 10 zile de la prima doză, ceea ce era în fereastra de apariţie a anticorpilor, practic nu apăruseră încă anticorpii protectori de după prima doză. (…) În ceea ce priveşte persoanele care au fost diagnosticate cu infecţie după ce au primit a două doză, procentual era un număr foarte mic. Un număr de 77 de persoane din cele diagnosticate cu SARS-CoV-2 după prima doză erau în rândul celor 89 de decese. Din cele 89 de decese, doar 12 persoane erau dintre cele care fuseseră diagnosticate cu SARS-CoV-2 după a două doză. Ceea ce înseamnă că după cele două doză beneficiile sunt mult mai mari”, a spus col. dr. Gheorghiţă.