Veste îngrijorătoare pentru 26.000 de elevi din București

Publicat: 04 03. 2013, 13:13
Actualizat: 03 07. 2013, 20:05

Un număr de 97 de școli din Capitală, în care învață peste 26.000 de elevi, au risc seismic ridicat, aceștia fiind învățați, în cadrul unui proiect, cum să se comporte în cazul în care s-ar produce un cutremur. 

Situația a fost prezentată luni, într-o conferință de presă, în cadrul proiectului „Too Quick To Quake” realizat de Ambasada Suediei și membrii comunității Swedish Sustainable Business, în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență București și Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Proiectul a fost început în 4 martie 2012, fiind derulat în două etape. În cadrul instruirii elevilor, profesorii au prezentat o serie de imagini care ilustrează modul potrivit de reacție în caz de cutremur. Suportul educațional a fost conceput de către experți în pregătirea populației pentru situații de urgență.

Evenimentul este organizat cu prilejul comemorării a 36 de ani de la cutremurul devastator din 4 martie 1977.

La conferință participă reprezentanți ai Ambasadei Suediei în România, ai Secției Comerciale a Ambasadei Suediei, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ai Inspectoratului Școlar al Municipiului București, precum și ai companiior suedeze Ericsson, Lindab, Oriflame și Skanska.

În urmă cu 36 de ani, în 4 martie 1977, s-a produs un seism la ora 21.22, care a avut efecte devastatoare asupra României. Cutremurul a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și a durat aproximativ 56 de secunde, fiind înregistrate 1.570 de victime, dintre care 1.391 numai în București.

Aproximativ 11.300 de persoane au fost rănite și 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Cele mai multe pagube materiale au fost în București, unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit.

Institutul de Fizica Pământului dispune în prezent de echipamente care înregistrează mișcarea tectonică cu 30 de secunde înainte de a se produce cutremurul. După sesizarea cutremururului sunt blocate automat instalațiile cu risc, respectiv Centrala de la Cernavodă, instalațiile de pe Platforma la Măgurele, Centrala de Cercetări Nucleare Pitești și Centrala de la Turnu Severin. Totodată, prin STS sunt alarmate instituțiile statului și Comitetul pentru Situații de Urgență.