Viabilitatea economică, cea mai mare provocare pentru Kosovo, după proclamarea independenței

Publicat: 15 02. 2012, 11:57
Actualizat: 28 07. 2012, 17:43
Viabilitatea economică va fi principala provocare cu care se va confrunta Kosovo, cea mai săracă regiune din Balcani, după ce etnicii albanezi vor proclama duminică, 17 februarie, independența provinciei față de Serbia, relatează AFP.

Viabilitatea economică va fi principala provocare cu care se va confrunta Kosovo, cea mai săracă regiune din Balcani, după ce etnicii albanezi vor proclama duminică, 17 februarie, independența provinciei față de Serbia, relatează AFP.

Până în 2004, Uniunea Europeană a cheltuit pentru diverse proiecte de reconstrucție și dezvoltare în Kosovo 2-3 miliarde de dolari, potrivit unor evaluări făcute în lipsa unor statistici oficiale. Totuși, potrivit estimărilor oficiale, suma ar putea fi de aproximativ 11 miliarde de dolari, dacă se ține de cont de fondurile provenite de la albanezii din diaspora. Aceste sume au condus însă la crearea unei societăți de consum, în timp ce producția a fost neglijată, în special ca urmare a incertitudinilor legate de statutul provinciei. Rețeaua rutieră să află într-o stare proastă, în timp ce numeroase sate sunt private de electricitate 12 ore pe zi.

Șomajul atinge, potrivit estimărilor, circa 45% din populație, dintre care 70% sunt tineri. Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, circa 37% din cei două milioane de locuitori ai Kosovo trăiesc sub pragul sărăciei, cu mai puțin de 1,5 euro pe zi. Dintre aceștia, aproximativ 15% au la dispoziție sub un euro pe zi.

"Un Kosovo independent ar beneficia de încrederea investitorilor străini și am avea totodată acces la piețele financiare internaționale", a declarat analistul Muhamet Mustafa, adăugând că populația tânără din regiune vrea să muncească. Conform analiștilor, sectorul energetic este promițător. Rezervele de cărbune din Kosovo sunt estimate la 15 miliarde de tone, iar cele de minerale la mai multe miliarde de tone. "Rezervele de aur, nichel și crom ar putea fi peste estimări", potrivit unui studiu realizat de o comisie independentă pentru mine și minerale din Kosovo, conform căruia a fost identificată și prezența aluminiului, cuprului și zincului.

Unii analiști au avertizat însă că prezentarea independenței drept un panaceu este doar o iluzie. "Trebuie să ne debarasăm de iluzia că independența va aduce tone de dolari", a spus analistul Ibrahim Rexhepi. El a arătat că există pericolul ca criza economică să continue, întrucât relansarea metalurgiei, a industriei alimentare și a celei energetice necesită timp și multe investiții.