Viața în zona Eroilor, după surpările din cauza metroului

Publicat: 14 12. 2015, 13:47

Pe Bulevardul Eroii Sanitari din București, la numărul 55, la parterul imobilului care a fost evacuat sâmbătă se află o mică croitorie, care acum are lacătul pe ușă. Tot acolo, sub apartamentele în care locuiau 14 oameni, este și o cizmărie, al cărei patron încarcă acum în zeci de saci încălțămintea pe care o avea la reparat. O afacere mică de familie, transmisă din generație în generație, care acum are lacătul pe ușă. Este afacerea lui Ion Sebastian Paul, cizmar la a treia generație, care și-a dorit de mic să învețe meseria tatălui și bunicului său: „Am învățat-o de la tatăl meu, pentru că mi-am dat seama că trebuie să știi să faci cu mâna ta ceva, iar bucuria vieții mele a fost că am putut să fac ceva cu mâna mea”.

Cizmarul Paul, așa cum îi spun cunoscuții, este una din „victimele” surpărilor de teren din zona Eroilor, unde șoseaua s-a prăbușit din cauza lucrărilor la extinderea magistralei de metrou. Imobilul, în care muncește de șase ani, este evacuat de sâmbătă, iar mica afacere, din care trăiesc el și familia lui, va fi închisă pentru 30 de zile.

„Am fost să cumpăr niște materiale, am lipsit 20 de minute din atelier, la care băiatul care lucrează cu mine, mi-a spus «șefu ne-a evacuat, a venit un polițist și ne-a zis să ieșim afară că se prăbușește clădirea». Am închis ușa și am ieșit cu mâinile în buzunare”, a povestit cizmarul Paul pentru MEDIAFAX.

Cizmăria este singura sursă de venit a familie sale, iar acum, în prag de sărbători, va rămâne cu buzunarele goale și cu ratele la bănci neplătite. „Nu am niciun fel de venit, sunt bulversat total, de aici duceam acasă o pâine. Nu știu ce vom face de Crăciun, cum ne vom descurca, eu am toată munca de o viață acolo, reprezentând niște utilaje vechi, niște utilaje mai noi, care m-au costat o groază de bani, fiecare cuișor de acolo l-am făcut cu truda muncii mele, pentru mine înseamnă totul”, spune el.

Acum șase ani, a luat spațiul în chirie și după ani de zile de muncă se mândrește că are clienții lui, care vin la el cu drag: „Mi-am format niște clienți aici, care țin la mine. Ideea că îi pierd și pe aceștia după atâta trudă, nici nu știu ce să zic, de despăgubire morală sau materială nu cred că există șansă, dar mi-aș dori măcar ca primăria să-mi asigure un spațiu de 10-15 metri să pot să muncesc, nu-mi doresc altceva”.

Ziua de luni l-a prins pe Paul încărcând într-o mașină mică saci cu încălțăminte. A venit să ia pantofii la care lucra, chiar și pe cei care nu au fost ridicați de mai bine de un an de către proprietari. „I-am luat că poate mă sună clienții, să am ce să le dau, am cărat tot ce s-a putut căra cu mașina. Ca să iau tot aș avea nevoie de un camion”, povestește bărbatul.

Din partea autorităților a primit un telefon sâmbătă seară, iar bărbatul care s-a prezentat a fi din partea Prefecturii i-a oferit o cameră la hotel, în cazul în care nu avea unde să doarmă.

La vila vecină, stă doamna Petrescu. Ea nu a fost evacuată, însă a privit de la geamul locuinței sale cum vecinii își strâng lucrurile și pleacă, iar clădirea rămâne pustie.

„Am emoții. M-am uitat aseară, că eu stau la etajul întâi, iar la linia asta din mijloc se vede că e lăsată șoseaua”, spune femeia.

La cei 83 de ani, domna Petrescu se gândește cu groază că ar trebui să-și părăsească casa și să meargă cine știe pe unde, așa cum au făcut cele șase familii de la numărul 55. Cea mai mare spaimă a ei este să nu se surpe pământul peste muncitorii care lucrează acum în zonă ca să stabilizeze șoseaua. „Să dea Dumnezeu să nu fie cu victime printre muncitorii de la metrou. Am avut destule victime anul acesta, prea mulți morți la clubul Colectiv, nu mai pot duce ” spune femeia emoționată.

Problemele pe bulevardul Eroilor și pe bulevardul Eroilor Sanitari din București au apărut sâmbătă, când terenul s-a surpat din cauza lucrărilor făcute pentru extinderea magistralei de metrou, existând riscul de prăbușire a șoselei. Incidentul a fost semnalat de firma care face lucrări de modernizare și extindere la metrou, iar circulația în zonă – unde se află mai multe vile – a fost închisă.