Victimele accidentului de elicopter vor fi repatriate astăzi . Autopsia efectuată la Chișinău

Publicat: 03 06. 2016, 10:30
Actualizat: 01 11. 2016, 07:36

„Azi-noapte, la ora 12, trupurile au fost duse la autopsie la Chișinău. Acum sunt pregătite să fie transportate în orice moment la Iași sau București, oriunde se va decide.”, a declarat, vineri, Mihail Harabagiu, șeful Departamentului pentru Situații Excepționale din Republica Moldova.

La rândul său Raed Arafat, care a ajuns în acestă dimineața la locul accidentului a declarat că autopsiile în cazul celor patru membrii ai echipajului au fost finalizate în noaptea de joi spre vineri, iar pe parcursul zilei de vineri trupurile vor fi transportate la Iași.

„Autposia s-a făcut deja, s-a făcut în cursul nopții, cu identificare, cu tot. Vor merge în primă fază la Iași. Cei care fac investigațiile decid când vor ridica epava elicopterului”, a declarat Raed Arafat.

Întrebat despre verificările făcute asupra aparatului de tip EC-135 prăbușit, secretarul de stat a precizat că :”ultima verificare mare a fost făcută în februarie, celelalte, toate la timp. Se fac verificări periodice, după 50 de ore de zbor, după 100 de ore.”

Întrebat dacă aparatul SMURD era dotat cu radar meteo, Raed Arafat a spus că elicopterul era autorizat de zbor.

„Aici, cei de la Aviație trebuie să vă răspundă. Era autorizat de zbor la vedere, cu un singur pilot. Dacă pilotul sesizează că nu sunt bune condițiile pe care le vede, el este cel care decide dacă abandonează misiunea.”

Vineri dimineață, cercetarea la fața locului a fost reluată de echipe comune de specialiști români și moldoveni. În Republica Moldova a fost trimis și un laborator criminalistic dotat cu tehnică necesară pentru cercetarea unui astfel de eveniment și cu Unitatea Mobilă pentru Identificarea Victimelor Dezastrelor, informa încă de joi Ministerul Afacerilor Interne.

Unitatea Mobilă pentru Identificarea Victimelor Dezastrelor este dotată, printre altele, cu echipamente de fixarea fotografică și video, de măsurare, de iluminare perimetrală, sistem informatic de reconstituire 3D, materiale de fixare și marcare a probelor.