Victor Ponta: De când sunt eu la guvernare, cumnatul nu a participat la vreo licitație. Care sunt cele 6 contracte câștigate de Grossman Engineering care îl contrazic pe Ponta

Publicat: 19 02. 2015, 19:04

This browser does not support the video element.

„De când sunt eu la guvernare, din ce am văzut în presă, că nu mi-a prezentat mie cumnatul meu vreun act al firmei, (…) de când sunt eu la guvernare nici nu cred că au participat la vreo licitație. Ultimul contract este cel din 13 ianuarie 2012„, a declarat premierul Victor Ponta într-o intervenție telefonică la postul B1 TV, miercuri seară, cu câteva ore înainte ca Iulian Herțanu, cumnatul său, să fie arestat preventiv pentru 30 de zile de procurorii DNA, sub acuzațiile de constituire de grup infracțional organizat, fraudare de fonduri europene și evaziune fiscală.

În realitate, după data de 7 mai 2012, de când Victor Ponta a devenit oficial premierul României, firma Grossman Engineering Grup, deținută și administrată de cumnatul său, Iulian Herțanu, a câștigat 6 contracte publice de la autoritățile locale. Valoarea lor se ridică la peste 400.000 de euro (1,78 milioane lei).

Pe 9 august 2012, firmei Grossman Engineering Grup i-a fost atribuită cererea de ofertă a Primăriei Turnu Măgurele, pentru servicii de consultanță la proiectul european de infrastructură rutieră privind șoseaua Turnu Măgurele – Nikopole (Bulgaria). Valoarea contractului s-a ridicat la 369.520 lei, cu tot cu TVA (aproximativ 83.000 de euro), iar atribuirea a avut loc în mandatul primarului Nicolae Mohanu (PSD), propulsat ulterior ca senator, în toamna lui 2012.

Pe 4 septembrie 2012, firma Grossman Engineering Grup primește de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia un contract pentru realizarea studiului privind evaluarea potențialului de dezvoltare din zona dunăreană a regiunii Sud Muntenia. Firma cumnatului lui Victor Ponta a câștigat licitația deschisă, concurând împotriva unei singure alte oferte. Valoarea contractului s-a ridicat la 244.280 lei, cu tot cu TVA (aproximativ 55.000 de euro).

Șeful acestei instituții, aflate actualmente în subordinea vicepremierului Liviu Dragnea, era Liviu Mușat. Din februarie 2015, Mușat este urmărit penal pentru abuz în serviciu și se află sub control judiciar, în dosarul de corupție al șefului CJ Ialomița, Silvian Ciupercă, pentru că nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de control asupra unei firme care câștigase un proiect.

Pe 8 noiembrie 2012, firma cumnatului lui Victor Ponta a câștigat cererea de ofertă a Primăriei din Mangalia, privind servicii de consultanță în management, pentru proiectul „Callatis Nautical Club”. Valoarea contractului s-a ridicat la 216.318 lei, cu tot cu TVA (aproximativ 48.000 de euro). Primăria Mangalia este condusă din 2012 de Cristian Radu, care a candidat ca independent, însă a fost susținut de PSD, candidatul acestei formațiuni retrăgându-se din cursă după ce s-a anunțat repetarea alegerilor, din cauza suspiciunilor de fraudă. Radu activase anteriorîn cadrul Gărzii Financiare Constanța.

În aprilie 2013, firma Grossman Engineering a câștigat de la Primăria Chitila, Ilfov, un contract pentru servicii de management al proiectului de regenerare a infrastructurii rutiere și edilitare a orașului Chitila. Proiectul era finanțat din fonduri europene, iar firma lui Herțanu a încasat 272.118 lei, cu tot cu TVA (aproximativ 62.000 de euro). Primăria Chitila este condusă de longevivul primar Emilian Oprea (PNL).

În iulie 2013, firma cumnatului lui Victor Ponta a câștigat de la Primăria Bechet un contract pentru servicii de consultanță pentru managementul proiectului de infrastructură rutieră în zona de graniță Bechet-Oryahovo (Bulgaria). Valoarea contractului s-a ridicat la 403.000 lei, cu tot cu TVA (aproximativ 91.000 de euro). Bechet era condus de primarul PSD Gheorghe Ionele, declarat incompatibil în 2011 de Agenția Națională de Integritate, pentru că administra și o firmă, verdict rămas definitiv în 2014, prin decizia instanței.

În martie 2014, Grossman Engineering a câștigat un contract de la Primăria Pantelimon, Ilfov, pentru servicii de management al proiectului privind modernizarea infrastructurii rutiere din oraș. Valoarea contractului s-a ridicat la 279.000 lei, cu tot cu TVA (aproximativ 63.000 de euro). Pantelimon este condus de primarul Marian Ivan, traseist politic care și-a început cariera politică la PDL, a ajuns primar din partea PNL, iar în 2014 a trecut la PSD.