Victor Ponta le-a luat liberalilor SERVICIUL SECRET. Șefii fostului „Doi și-un sfert” vor fi numiți direct de premier

Publicat: 23 12. 2012, 12:22
Actualizat: 06 07. 2016, 05:13

În prima ședință a noului cabinet, care a avut loc sâmbătă dimineață, premierul Victor Ponta a semnat o primă ordonanță de urgență care prevede, printre altele, restructurarea Ministerului Administrației și Internelor. Astfel, instituția condusă acum de ministrul Radu Stroe (PNL) se va numi Ministerul Afacerilor Interne.

Serviciul secret al MAI, fosta unitate „Doi și-un sfert”, iese de sub controlul direct al ministrului de Interne și intră practic în puterea instituțională directă a premierului. Șefii Direcției de Informații și Protecție Internă (DGIPI) vor fi numiți și destituiți direct de premier.

Articolul 22 al ordonanței de urgență prevede că DGIPI va fi restructurat în așa fel încât să devină un departament în cadrul MAI, care va fi coordonat de un secretar de stat și de doi subsecretari de stat. Aceștia vor fi numiți în funcție și destituiți direct de premier.

Până acum, conducerea DGIPI era numită direct de către ministrul de Interne.

Serviciul secret al MAI face parte din Comunitatea Națională de Informații, alături de SRI sau SIE. DGIPI se ocupă în special de strângerea informațiilor despre grupuri infracționale organizate, dar are și rolul de a proteja angajații, structurile și informațiile MAI, ceea ce implică și activități de anticorupție internă.

În trecut, DGIPI a fost acuzat că a strâns informații despre politicieni, întocmind dosare care ulterior ar fi fost folosite pentru diverse șantaje sau negocieri de către liderii politici care aveau controlul asupra serviciului. Cel mai recent scandal legat de DGIPI a avut loc în 2009, când în alianța de guvernare PDL-PSD au fost schimbați mai mulți miniștri de Interne, din cauza propunerilor controversate de șefi ai acestui serviciu.

Președintele Traian Băsescu l-a acuzat pe ministrul PSD de Interne Dan Nica, în 2009, că a pus DGIPI la dispoziția fostului senator PSD Cătălin Voicu, judecat pentru trafic de influență tocmai pentru că ar fi construit o rețea coruptă în diverse instituții ale statului, de la magistratură la Poliție.

CITEȘTE AICI ORDONANȚA DE URGENȚĂ A CABINETULUI PONTA