Victoria Nuland, despre „cancerul” corupției din Balcani și Europa de Est: „Deschide vulnerabilități pe care statele petrolifere și extremiștii le exploatează”

Publicat: 13 07. 2015, 16:22
Actualizat: 13 07. 2015, 18:44

Asistentul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, șefa Biroului pentru Eurasia și Europa din cadrul Departamentului de Stat, a declarat că SUA colaborează cu România în combaterea corupției, fenomen care rămâne o problemă în regiunea Balcanilor și Europei Centrale și de Est.

„În România, avem un parteneriat prin care pregătim procurorii să identifice, să investigheze și să trimită în judecată cazurile de corupție”, a declarat Victoria Nuland în timpul unei vizite la Dubrovnik, Croația, vineri 10 iulie.

„Corupția‬ rămâne un impediment major în calea progresului din această regiune. Este cancerul care slăbește democrațiile, crește șomajul și tulburările civile. Mai mult decât atât, deschide vulnerabilități pe care autocrații, statele petrolifere și extremiștii violenți le exploatează. Toți cei care caută să provoace probleme aici găsesc o poartă deschisă atunci când banii murdari pot cumpăra politicieni corupți și subminează guvernarea democratică și statul de drept”, a declarat Victoria Nuland.

Ea a mai spus că pentru a limita „acțiunea forțelor anti-democratice”, SUA au un parteneriat cu Europa Centrală și de Est prin „Emerging Donor Challenge Fund”.