VIDEO | Biden: Vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România. Nu cred că Putin s-a decis încă ce vrea să facă în privința Ucrainei

Publicat: 20 01. 2022, 09:46
Actualizat: 20 01. 2022, 12:01
Sursa foto: Shutterstock

Statele Unite vor crește prezenţa militară în Polonia şi România, în contextul situaţiei de la frontierele Ucrainei, pentru că există o obligaţie în termenii Articolului 5 din Tratatul NATO de a apăra aceste state, a declarat președintele Joe Biden, în conferința de presă susținute în ajunul marcării unui an de când a preluat mandatul prezidențial. Biden a precizat, însă, că nu există o astfel de obligaţie faţă de Ucraina, deşi situaţia acesteia este îngrijorătoare.

”În primul rând, nu cred că Putin vrea un război în toată regula. Cred că va testa Vestul, NATO și SUA? Da, cred că va face asta, dar va plăti un preț scump pentru o asemenea mișcare. El nu știe acum ce îl va costa și cred că va regreta o astfel de mișcare. Cred că el are impresia că se află în fața celei mai tragice situații care i s-a întâmplat Rusiei, căderea zidului Berlinului, pierderea imperiului mai mare, a Uniunii Sovietice. Totuși, gândiți-vă cât de vast e teritoriul pe care-l are, se întinde pe opt meridiane, are multe resurse, mult petrol și gaze și încearcă să-și găsească locul în lume între China și Occident.

Nu sunt atât de sigur că el știe clar ce va face, dar știe că trebuie să facă ceva. Cele două lucruri pe care mi-a spus că le vrea sunt: ca Ucraina să nu facă niciodată parte din NATO, iar al doilea lucru – ca NATO să nu amplaseze arme strategice pe teritoriul Ucrainei.

Putem vorbi despre a doua cerință în funcție de ce va face acum în privința graniței Rusiei față de Uniunea Europeană. Legat de prima lui cerință, fiecare țară alege de partea cui vrea să fie, dar este puțin probabil ca Ucraina să se poată alătura Alianței Nord-Atlantice în curând din cauza multelor reforme pe care le-ar avea de făcut și depinde cum ar vota restul aliaților din NATO în cazul aderării Ucrainei. Deci, loc pentru negocieri este, dar cred că… probabil că ar trebui să mă opres aici, dar să zicem că (Rusia) și-ar face mult rău (dacă invadează)”, a spus Biden.

Întrebat dacă SUA ar lua în considerare mutarea tuturor armelor nucleare americane din Europa și a trupelor americane, așa cum își dorește Rusia, Biden a răspuns:

„În niciun caz. Dimpotrivă, vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România, pentru că avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste state, ele sunt membre a NATO. Nu avem această obligaţie faţă de Ucraina, deşi suntem foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă în Ucraina”, a spus Biden.

Preşedintele american a spus că în cazul unui posibil scenariu ca Rusia să invadeze Ucraina, reacțiile Statelor Unite vor fi diferite în funcţie de dimensiunile acestei invazii sau dacă vor fi doar incursiuni în teritoriul ucrainean.

„Nu cred că s-a decis încă, până acum nu am ajuns la nicio înțelegere în cadrul celor trei întâlniri pe care le-am avut. Impresia pe care mi-a lăsat-o este: oare oamenii din jurul lui au idee ce vrea să facă?

Bazându-ne pe un număr de criterii legate de ce ar putea să facă, spre exemplu o mișcare ar fi să ocupe toată Ucraina, pornind și din Belarus, va trebui să mai aștepte puțin până când poate să facă asta din cauza terenului înghețat, o altă mișcare ar fi să continue discuțiile (…) e un număr de posibilități și cred că se gândește cât de repede vrea să ajungă la rezultatul dorit.

Putin este un om informat și cred că el calculează care sunt consecințele pe termen scurt, mediu și lung pentru Rusia și nu cred că s-a decis încă”, a spus Biden.