VIDEO. Câini antrenaţi să depisteze COVID, aduşi pe aeroportul din Helsinki. „Pot descoperi boala înainte să apară primele simptome”

Publicat: 25 09. 2020, 16:59
Actualizat: 06 04. 2021, 15:46
VIDEO. Câini antrenaţi să depisteze COVID, aduşi pe aeroportul din Helsinki.„Pot descoperi boala înainte să apară primele simptome”/ Sursă Foto: Captură Video

Finlanda urmează să lanseze miercuri un program pilot care implică câini care adulmecă noul Covid-19 pe aeroportul din Helsinki. Acțiunea inedită are loc pe fondul speranței că patrupedele ar putea juca un rol cheie în depistarea virusului.

Patrupedele au o acuratețe apropiată de 100%

În testele preliminare, câinii – folosiți anterior pentru a detecta boli precum cancerul sau diabetul – au descoperit COVID-19 cu o acuratețe apropiată de 100%, chiar și cu câteva zile înainte să apară simptomele.

Cercetătorii din alte țări, inclusiv Statele Unite și Emiratele Arabe Unite, studiază testele de depistare a noului coronavirus cu ajutorul câinilor. Procesul dezvoltat de Finlanda este unul dintre cele mai complexe și îndelungate.

În Dubai, oficialii din domeniul sănătății au început din această vară să folosească câinii pentru a analiza probele de sudoare de la călătorii cu avionul selectați aleatoriu, cu o precizie de peste 90%, conform rezultatelor inițiale.

Schimbările stării de sănătate pot afecta modul în care oamenii își păstrează acuratețea mirosului, spun cercetătorii. Câinii au fost apreciați de foarte mult timp pentru capacitatea lor de a adulmeca droguri și bombe și s-au dovedit, de asemenea, capabili să detecteze cancerele, infecțiile și alte probleme de sănătate.

Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki au găsit anul acesta indicații promițătoare că patrupedele pot detecta virusul. Oamenii de știință spun că doar studiile la scară largă, cum ar fi cel care va începe miercuri, pot demonstra cât de eficientă va fi metoda în practică.

„Precum în Dubai, câinii care urmează să fie plasați în Helsinki, vor adulmeca probe de sudoare și nu vor intra în contact cu călătorii. Oamenii care sunt de acord cu testul își vor tampona propria piele pentru a produce o probă. Dacă funcționează, aceasta s-ar putea dovedi o metodă eficientă de monitorizare în spitale și alte locuri”, a declarat Anna Hielm-Björkman, de la Universitatea din Helsinki, care supervizează proiectul, scriu cei de la The Guardian