VIDEO | Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană despre amenințările nucleare ale lui Putin: ”Luăm în serios aceste amenințări și rămânem vigilenți”

Publicat: 14 10. 2022, 15:02

This browser does not support the video element.

În urma Reuniunii miniștrilor Apărării din NATO, care a avut loc la Bruxelles săptămâna aceasta, Mircea Geoană a transmis un mesaj legat de pericolul amenințărilor nucleare venite din partea lui Putin: ” Luăm în serios aceste amenințări și rămânem vigilenți” susține Secretarul General Adjunct al NATO.

Conform mesajului transmis de Mircea Geoană pe pagina sa de Facebook, Alianța Nord-Atlantică consideră retorica lui Putin despre un posibil atac nuclear, drept ”periculoasă și iresponsabilă”, dar demnă de luat în calcul: ”Orice utilizare a armelor nucleare, în orice formă ar avea loc, ar schimba în mod fundamental natura conflictului și ar avea consecințe grave” a transmis românilor reprezentantul NATO.

În vederea consolidării flancului Estic în raport cu amenințările de securitate venite dinspre Rusia în cadrul Reuniunii miniștrilor Apărării NATO s-a decis și modernizarea echipamentului militar, inclusiv în România, conform spuselor lui Mircea Geoană:

”Am discutat și despre ceea ce vom face pentru Ucraina pe termen mediu și lung, ajungând această țară să treacă de la echipamentul din epoca sovietică, la echipament modern, de tip NATO. Acest lucru este valabil și pentru aliații mai nou veniți în NATO, cum este cazul României sau al țărilor din era de echipament sovietic” transmite Geoană.

Creșterea numărului de militari pe flancul de Est al NATO

Un alt punct important pe agenda acestei întâlniri a fost legat de sporirea numărului de militari la limita estică a NATO, dar și de importanța menținerii industriei de apărare: ”Avem în acest moment, multe trupe în partea de Est a Alianței, inclusiv în România, iar grupurile de luptă din NATO, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, pot și vor fi extinse rapid la dimensiunea de brigadă. Azi am luat decizii cu privire la stocurile de muniție și echipamente și din acest punct de vedere avem un interes deosebit ca industria de apărare din țările NATO să aibă predictibilitate, să aibă orientare strategică privind producția pe termen lung.

Revin la ceea ce am spus mai devreme, o bază industrială robustă în cadrul NATO și tranziția accelerată de la echipamente de tip sovietic reprezintă o șansă și o invitație pentru clădirea industriei de apărare pe baze moderne, pentru statele din Flancul Estic. Vom continua să adaptăm cerințele pentru stocurile de muniție și echipamente, pentru a ne asigura că sunt potrivite pentru noul mediu de securitate” susține Mircea Geoană.

Reprezentantul român al NATO va conduce în luna noiembrie o reuniune la nivelul întregii Alianțe ”care va regrupa responsabilii pentru reziliență din statele NATO.” Subiectul vizează inclusiv securitatea României în cadrul euro-atlantic, a transmis Mircea Geoană.