Vier Pfoten: Scandalul cărnii de cal din Europa, lipsa de control asupra etichetării produselor

Publicat: 12 02. 2013, 14:41
Actualizat: 03 07. 2013, 23:04
Vier Pfoten afirmă că scandalul cărnii de cal din Europa scoate în evidență lipsa de control asupra etichetării produselor, organizația solicitând Comisiei Europene o etichetare care să conțină informații complete privind condițiile de creștere și sacrificare a animalelor.

Vier Pfoten afirmă că scandalul cărnii de cal din Europa scoate în evidență lipsa de control asupra etichetării produselor, organizația solicitând Comisiei Europene o etichetare care să conțină informații complete privind condițiile de creștere și sacrificare a animalelor.

Organizația internațională pentru protecția animalelor Vier Pfoten se declară scandalizată de lipsa de control legal asupra etichetării produselor din carne, fapt ce a permis ca importante exporturi de carne de cal să ajungă pe rafturile magazinelor din Europa sub forma de lasagna «cu carne de vită». Majoritatea consumatorilor din Europa refuză să consume carne de cal din motive etice, preferând în schimb să se bucure de compania acestor animale”, se arată într-un comunicat remis, marți, agenției MEDIAFAX.

În opinia Vier Pfoten, acest scandal reprezintă o lovitură la adresa consumatorilor, a bunăstării animalelor și a modului în care sunt aplicate legile.

„Plecând de la acest caz, se poate spune că lipsa sistematică a transparenței în acest proces a permis comiterea unor ilegalități”, afirmă Gabriel Păun, director de campanii la Vier Pfoten International, citat în comunicat.

Etichetarea produselor din carne de vită trebuie să informeze consumatorii UE despre locul în care s-a născut, a fost crescut și apoi a fost sacrificat animalul. Printr-un sistem eficient de verificare și inspecții, identificarea și etichetarea ar trebui să fie corectă.

„În cazul de față nu doar că s-a pierdut trasabilitatea cărnii, ci s-a produs și un amestec de două specii de animale. Etichetarea cărnii de vită trebuie să includă mai multe informații și să fie mai bine supravegheată. Vier Pfoten cere ca eticheta de pe produsele din carne de la toate speciile să includă locul nașterii, ferma în care este crescut animalul și locul în care este abatorizat. Controalele ar trebui să aibă loc sistematic și să fie transparente”, spune Gabriel Păun.

În prezent, guvernele și companiile încearcă să descopere întregul lanț de producție, adaugă Vier Pfoten.

Organizația a demarat propria investigație, deoarece „este important să existe o perspectivă independentă asupra situației”.

„Doar în acest mod vom putea să descoperim punctele slabe ale sistemului și să îmbunătățim condițiile de bunăstare a animalelor și de protecție a consumatorilor. În prezent, Vier Pfoten monitorizează situația cailor salbatici de la Letea, în Delta Dunării”, mai adaugă Păun.

Scandalul produselor congelate din carne de cal în loc de carne de vită nu constituie o criză sanitară, a asigurat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene care a apreciat funcționarea sistemului de trasabilitate al cărnii în Europa, relatează, marți, AFP.

„Nu suntem în fața unei situații de pericol sanitar”, a declarat Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului pentru Sănătate și Politica consumatorilor, Tonio Borg.

„Aici este vorba de o problemă cu etichetarea. Carnea nu a fost etichetată corect”, a adăugat acesta în cadrul unei conferințe de presă.

Scandalul a izbucnit în Marea Britanie după ce lasagna, produsă de gigantul alimentar suedez Findus, ce trebuia să fie de vită, s-a dovedit a conține carne de cal, mai ieftină ca cea de vită.

Aceste produse au fost fabricate de un subcontractant francez, societatea Comigel.

Carnea în cauză, de origine românească, conform autorităților franceze, a tranzitat printr-un comerciant cipriot, apoi unul olandez, înainte de a sosi la furnizorul francez, Spanghero, și de a fi direcționată către preparator, Comigel.