VIITURĂ. Trei adulți și cinci copii, evacuați din cauza inundațiilor din Timiș. Ploile fac prăpăd în întreaga țară – FOTO / VIDEO

Publicat: 18 06. 2020, 16:15
Actualizat: 18 06. 2020, 16:33

13 gospodării dintr-o localitate din Timiș au fost afectate, în urma ploilor abundente și a scurgerilor de pe versanți Trei adulți și cinci copii au fost evacuați din loculințe.

Nu mai puțin de 13 gospodării au fost afectate, în urma inundațiilor produse în localitatea Fârdea. Pe lângă cele opt persoane, pompierii au evacuat mai multe animale domestice și bunuri materiale.

În acest moment, 40 de pompieri intervin pentru evacuarea apei cu 3 motopompe de mare capacitate și continuă evacuarea bunurilor din locuințe.

Vremea rea a afectat 23 de județe din țară

Pompierii din 23 de județe au acționat pentru evacuarea apei din peste 500 de case, curți sau beciuri, în ultimele 24 de ore, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Traficul rutier a fost afectat temporar pe cinci drumuri naționale.

Au fost afectate și trei drumuri județene: DJ 703K – Argeș, DJ 764F – Bihor și DJ 668 – Hunedoara, atât din cauza acumulării de apă și aluviuni pe carosabil, cât și a căderilor de pietre.

Cele mai afectate de aversele torențiale sunt Arad, Bihor, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara și Maramureș.

Pentru evitarea situațiilor în care viața poate fi pusă în pericol, populația trebuie să respecte următoarele recomandări:

• Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul
• Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată
• În cazul în care sunteți surprinși de viitură urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare

Dinu Mărășoiu, meteorolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie

În luna iunie de obicei vremea este instabilă și avem în special cantități mari de apă. Este cea mai bogată lună din an în ploi, ceea ce se confirmă și anul acesta. Din păcate, perioada de instabilitate atmosferică va continua. Plouă și astăzi cam în toate regiunile, dar mai intens de când a intrat în vigoare codul portocaliu pentru vestul, centrul și nordul țării, dar și pentru toate județele cu deal și munte, cod portocaliu care se referă în plus față de codul galben din celelalte județe, valabil până mâine dimineață, prin faptul că în afară de averse, descărcări electrice, căderi de grindină, sunt și cantități de apă mai însemnate în județele cu cod portocaliu. Putem avea pe arii restrânse chiar și peste 50 de litri, chiar 80 de litri pe metru pătrat. Așadar, avem condiții nefavorabile”, a spus Mărășoiu la GÂNDUL LIVE.